Bo pro艣ciej si臋 nie da 馃槑 Zosta艂o mi kruche, czekoladowe ciasto od sernika i nie mia艂am za bardzo czasu na wypiekanie z niego czego艣 skomplikowanego. No i tak powsta艂a najprostsza, s艂odka wersja ciasta do kawy.
Sk艂adniki na kruche ciasto: (tortownica 22 cm)
- 1 i 1/2 szklanki m膮ki pszennej
- 100 g mas艂a
- 2 偶贸艂tka
- 1 czubata 艂y偶ka cukru pudru (艂asuchy mog膮 doda膰 2 馃槣)
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 1 czubata 艂y偶ka kakao
M膮k臋 z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy kakao, cukier puder, mas艂o pokrojone na mniejsze kawa艂ki oraz 偶贸艂tka. Wyrabiamy zwarte ciasto. Dzielimy je na dwie cz臋艣ci 2/3 i 1/3. Wk艂adamy do lod贸wki na minimum 30 minut. Ja zazwyczaj robi臋 sobie takie kruche ciasto wieczorem, a nast臋pnego dnia ko艅cz臋 ju偶 tylko przygotowanie ciasta.
Na warstw臋 budyniow膮:
- 3 budynie 艣mietankowe lub waniliowe bez cukru (ka偶dy o wadze 40g)
- 3 szkl mleka
- 5 艂y偶ek cukru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
Odlewamy ¾ szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie. Reszt臋 mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotuj膮ce si臋 mleko wlewamy rozrobione budynie. Mieszamy i zagotowujemy.
Wykonanie:
Tortownic臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Na sp贸d 艣cieramy 2/3 naszego sch艂odzonego, kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na oko艂o 8 minut. Nast臋pnie wyjmujemy z piekarnika i na podpieczony sp贸d wyk艂adamy ugotowany budy艅. Na wierzch 艣cieramy reszt臋 czekoladowego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50-55 minut. Po wyj臋ciu studzimy. Posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy polew膮. Poniewa偶 ciasto nie jest mocno s艂odkie pola艂am je roztopion膮, bia艂膮 czekolad膮.
Oj Helenko ale偶 kusisz! Tyle pyszno艣ci w jednym cie艣cie. I jak pi臋knie wygl膮da! Mniam!
OdpowiedzUsu艅Udanej maj贸wki 馃榾
Dzi臋kuj臋 kochana! Niestety w UK normalnie pracujemy 馃ゲ nie ma tak dobrze ... Ale chocia偶 prawdziwa wiosna zawita艂a i pi臋kne s艂o艅ce ka偶dego dnia. Du偶o odpoczynku! 馃槈馃尀
Usu艅