Bardzo smaczna babka, tym razem ciemna 馃構 Mi臋ciutka, wilgotna i bardzo d艂ugo 艣wie偶a. O lekko migda艂owym aromacie, wzbogacona posiekanymi orzechami (dowolnymi). Gor膮co polecam wszytkim mi艂o艣nikom s艂odko艣ci.
Sk艂adniki: (wszystkie o temp.pokojowej)
- 2 szkl m膮ki pszennej
- 3 jajka
- 150 g mi臋kkiego mas艂a
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3/4 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 1/2 szkl kakao
- 1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- 100 g posiekanych orzech贸w
- aromat migda艂owy
Na polew臋:
- 100 ml 艣mietanki 30%
- 100 g mlecznej czekolady
M膮k臋 przesiewamy, mieszamy z kakao, proszkiem i sod膮. Mi臋kkie mas艂o ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst膮 mas臋. Dodajemy po jednym jajku, jogurt i aromat. Na koniec dodajemy m膮k臋 z kakao i sod膮 i mieszamy ca艂o艣膰 艂y偶k膮 tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Ciasto wlewamy do foremki wysmarowanej mas艂em i posypanej m膮k膮. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy oko艂o 50 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona.
Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy polew膮 czekoladow膮.
O tak, Heluniu, ciasta na fermentowanych mlecznych wyrobach s膮 zawsze d艂ugo wilgotne i 艣wie偶e!
OdpowiedzUsu艅Witaj Helenko! Babka jak malowanie. Wida膰 偶e pi臋knie si臋 upiek艂a. Ja jutro planuje upiec babk臋 w trzech smakach i zanios臋 do pracy. A potem jeszcze jedn膮 w pi膮tek ale to ju偶 na 艣wi臋ta. Wszystkiego dobrego 馃檪
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 kochana 馃槏 Ja te偶 zazwyczaj piek臋 i ... wynosz臋 do pracy. U mnie na 艣wi臋ta b臋dzie klasyczna dro偶d偶owa. Moja ulubiona 馃榾 Spokojnych 艢wi膮t! 馃挄
Usu艅Ja bardzo lubi臋 piec, ale u mnie w domu tego wszystkiego nie przejedz膮 i Twoje s艂owa o tym 偶e do pracy wynosisz mnie zainspirowaly 偶eby te偶 tak robi膰 馃槈
Usu艅