wtorek, 7 stycznia 2025

ROGALIKI Z 2 SK艁ADNIK脫W. KRUCHE I DELIKATNE

Ach, jak ja lubi臋 takie szybkie wypieki! 馃槏 Szybkie, 艂atwe do zrobienia, z minimum sk艂adnik贸w, i do tego bardzo smaczne 馃憤
Dzi艣 zapraszam na pyszne, kruche rogaliki, kt贸re robimy dos艂ownie z 2 podstawowych sk艂adnik贸w: m膮ki i serka mascarpone. Poniewa偶 ciasto nie zawiera cukru obtoczy艂am je w cukrze na zewn膮trz. Ta cukrowa posypka fajnie wsp贸艂gra w serowym ciastem.
Jak wszystkie wypieki z dodatkiem sera, rogaliki sa najlepsze w dniu wypieku, enetualnie na drugi dzie艅. Nie nadaj膮 si臋 na d艂ugie przechowywanie.



Sk艂adniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g m膮ki pszennej
  • dowolne nadzienie: u mnie nutella
  • cukier do obtoczenia rogalik贸w
Wykonanie:

Serek po艂膮czy膰 z m膮k膮 na g艂adkie ciasto. Ja robi艂am to przy pomocy blendera, a nast臋pnie formowa艂am r臋cznie. Formujemy kul臋. Owijamy foli膮 i wstawiamy do lod贸wki na min 2-3 h, a najlepiej na ca艂a noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lod贸wki, dzieliny na 4 cz臋艣ci. Ka偶d膮 z nich rozwa艂kowujemy na kszta艂t ko艂a i wycinamy 8 tr贸jk膮t贸w. Na ka偶dy nak艂adamy nadzienie, zwijamy. Ka偶dego rogalika obtaczamy dok艂adnie w cukrze. Uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia.  
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 25 minut. 





13 komentarzy:

  1. Cudny pomys艂! Zastanawiam si臋 czy na chudszym serku, np. skyrze czy naturalnym te偶 by si臋 uda艂y? Musz臋 kiedy艣 wypr贸bowa膰 taki przepis. A rogaliki wygl膮daj膮 bardzo profesjonalnie. A偶 si臋 g艂odna zrobi艂am 馃い
    Gor膮ce pozdrowienia 馃檪

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, 偶e nie umiem powiedzie膰 nic o zamiennikach, bo nie testowa艂am takowych. Robi臋 rogaliki z m膮ki i twarogu chudego, ale zawsze dodaj臋 mas艂o. W tym przepisie mascarpone zast臋puje jednocze艣nie i twar贸g i t艂uszcz. Nie wiem czy 艂膮cz膮c chudy jednak skyr z m膮k膮 co艣 wyjdzie 馃槈 Gdyby艣 si臋 jednak skusia艂a, to trzymam kciuki, 偶eby wysz艂o smacznie. Pozdrowionka!

      Usu艅
    2. No w艂a艣nie tego si臋 obawiam. No nic mo偶e dojrzeje jeszcze do tego pomys艂u i dam zna膰 馃榾

      Usu艅
  2. Matko! Tylko 2 sk艂adniki! Gdybym nie zobaczy艂a, nie uwierzy艂abym, to偶 to jaka艣 magia kulinarna :-D
    I te twoje zdj臋cia, tak pi臋knie aran偶owane...

    OdpowiedzUsu艅
  3. Dzisiaj robi臋 ciasto, jutro piek臋! Nie wiem czy nie b臋dzie ma艂o tych rogalikow馃

    OdpowiedzUsu艅
  4. Zaraz b臋d膮 si臋 robi艂y z jagodami.
    Mam nadziej臋, 偶e b臋d膮 pyszne馃い

    OdpowiedzUsu艅
  5. Mam pytanie, czy przed pieczeniem posmarowa膰 rogaliki roztrzepanym jajkiem, lub mlekiem?
    Cukier nie bardzo si臋 trzyma na ciescie馃

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Odpowiadam po czasie, ale wpadam tu wieczorami 馃槈 Cukier jak si臋 lekko go "doklepie" to trzyma si臋 jako tako. Ja nie smarowa艂am niczym.

      Usu艅
  6. Super przepis, zostaje na zawsze w mojej kuchni.
    Dzi臋ki bardzo za Twoje przepisy!
    M膮偶 zrobi艂 sobie metke z boczku w臋dzonego, jest zachwycony.
    Rogaliki pyszne, w艂a艣nie si臋 sko艅czy艂y .
    Jutro b臋dzie powt贸rka z podw贸jnej porcji.
    Nawet jest ch臋tny, 偶eby p贸j艣膰 po maskarpone, bo ja powiedzia艂am, 偶e nigdzie si臋 nie wybieram.
    Pi臋kne zdj臋cia. Pozdrawiam serdecznie z Irlandi馃檪

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi mi艂o czyta膰 je艣li kto艣 jest zadowolony z moich przepis贸w 馃槏 Poniewa偶 pracuj臋 6 dni w tygodniu, w wi臋kszo艣ci s膮 one proste i w miar臋 szybkie. 呕ycz臋 smacznego i pozdawiamz Walii 馃榾

      Usu艅
  7. Witaj prawie S膮siadko 馃槈
    Dzi臋ki za odpowied藕. Casto ju偶 w lod贸wce, wieczorkiem b臋d臋 piek艂a, tak jak pisa艂am z podw贸jnej porcji.
    Posmaruj臋 lekko mlekiem, bo cukier prawie odlecia艂, ale i tak by艂y pyszne.
    Pocz臋stowa艂am wczoraj s膮siadk臋, zachwycona.Juz masz dwie s膮siadki z Irl.Pozdrawiamy!,,Effka i Lilka馃ぉ

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam serdecznie Effk臋 i Lilk臋 馃槏馃槝 Spokojnego tygodnia dziewczyny!

      Usu艅