środa, 20 listopada 2024

SERNIK Z KASZĄ MANNĄ I ŻURAWINĄ

Bardzo smaczny sernik o zwartej, mało puszystej konsystencji. 😍 Jest mięciutki, delikatny, wzbogacony suszoną żurawiną i wykończony polewą 
z białej czekolady. 
Mamy tutaj fajny balans słodkiej polewy i kwaskowej żurawiny.



Składniki: (u mnie tortownica o średnicy 24 cm)
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 6 jajek
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1/2 szkl kaszy manny (suchej)
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g suszonej żurawiny
Wykonanie: 

Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, partiami dodajemy pozostałe składniki: budyń, kaszę manną, twaróg i masło. Ubijamy na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Kiedy masa serowa jest gotowa dodajemy otartą skórkę z cytryny i żurawinę (wcześniej namoczoną i dokładnie odciśniętą). Mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st na 1 godzinę. 
Po upieczeniu studzimy, zimny dekorujemy dowolnie polewą, lukrem lub cukrem pudrem. Ja polałam polewą z rozpuszczonej białej czekolady z odrobiną śmietanki 30% i posypałam płatkami migdałów.