sobota, 16 listopada 2024

MUFFINKI ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ

Mięciutkie ciasto, przeplatane kawałkami śliwek, do tego maślana kruszonka 
z aromatem cynamonu - dla mnie było to zestawienie idealne 👍  
I ten zapach rozchodzący sie podczas pieczenia ... 



Składniki: (na 18 szt)

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
  • kilka śliwek węgierek
Kruszonkaz tego przepisu

wymieszana z płaską łyżeczką cynamonu.

Wykonanie:


W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (makę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej, mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat oraz pokrojone drobno śliwki. Mieszamy. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki. Na wierzch każdej muffinki sypiemy sporo kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 22-25 minut.