- 2 szkl mąki pszennej
- 220 g masła lub margaryny
- 1/2 szkl wody (lub mleka)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną. Białka oddzielamy od żółtek. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier, masło i kakao. Ustawiamy na średnim ogień i podgrzewamy mieszając, a składniki się połączą a cukier rozpuści. Masę odstawiamy do przestudzenia. Gdy wystygnie dodajemy żółtka, a. następnie mąkę. Mieszamy całość rózgą Białka ubijamy na sztywną pianę i na końcu łączymy z kakaowym ciastem. Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 40 minut. Po upieczeniu studzimy, a następnie kroimy na 2 placki. Ponieważ moje ciasto bardzo wyrosło, po przekrojeniu na 2 części, wykorzystałam tylko jego spód.
Składniki na wiśniowy budyń:
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (o wadze 40g)
- 1 galaretka wiśniowa
- 400 g wydrylowanych wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego ściągnięcia.
Dodatkowo na górę ciasta:
- herbatniki lub druga połowa czekoladowego ciasta
Wykonanie ciasta:
Na spód foremki w której piekliśmy czekoladowe ciasto układamy 1 placek. Na niego wykładamy wiśniowy budyń (lekko wystudzony, ale wciąż ciepły). Kiedy budyń całkowicie wystygnie wykładamy na niego wiśnie, i zalewamy je lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do ściągnięcia się. Kiedy galaretka już stężeje, wykładamy na nią warstwę ciemnych herbatników lub drugą połowę czekoladowego ciasta. Na tym możemy poprzestać lub ozdobić jeszcze ciasto polewą.
U mnie była to polewa sporządzona z 80 ml ciepłej śmietanki 30%, w której rozpuściłam 100 g białej czekolady + 2 krople spożywczego różowego barwnika.
Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.