Składniki:
- 250 g makaronu wstążki ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
- 1/4 główki białej kapusty
- kawałek wędzonego boczku
- 2-3 laski dowolnej kiełbasy
- 8 pieczarek
- 2 średnie cebule
- olej
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- zielenina
Wykonanie:
- Kapustę poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą, posolić i gotować na małej mocy palnika do miękkości (ok. 20 minut). Po ugotowaniu odlać wodę.
- Cebule pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki lub w kostkę. Cebule podsmażyć na oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek i pokrojone w półplasterki kiełbasy. Podsmażyć chwilę, po czym dołożyć pieczarki. Posolić, popieprzyć, posypać paprykami i smażyć do zrumienienia kiełbasy. Do garnka z ugotowaną kapustą przełożyć całą zawartość patelni i ugotowany makaron. Wymieszać. Doprawić do smaku, posypać posiekaną zieleniną.