poniedziałek, 16 września 2024

PROSTE ROGALIKI DROŻDŻOWE BEZ WYRASTANIA

Czasami ciasta drożdżowe i ich wypiek przerażają, ze względu na trudność i ich długi czas przygotowania. Z tym przepisem jest inaczej 😍 Wyrasta tylko jeden raz rozczyn, a reszta przebiega już naprawdę szybko. Efektem końcowym są mięciutkie rogaliki, które nie ustępują ani trochę tym, gdzie wyrasta rozczyn, potem wyrasta ciasto, a potem jeszcze odstawia się do podrośnięcia przed wstawieniem do piekarnika rogale. Oczywiście do nadzienia możemy użyć nie tylko powideł, ale także czekolady, budyniu, sera, masy makowej czy marmolady. Gorąco polecam przepis!



Składniki: (na 21-23 szt, w zależności od wielkości rogali)
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła 
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Dodatkowo:
  • powidła - do nadziania
  • 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania rogali
Wykonanie:


Do miseczki z ciepłym mlekiem dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, skórkę z cytryny, wyrośnięty rozczyn oraz roztopiony tłuszcz. Ubijamy hakiem do połączenia składników. Następnie przekładamy na stolnicę, podsypujemy niewielką ilością mąki i wyrabiamy chwilę. Ciasto dzielimy na 2 części (będzie łatwiej wałkować). Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła. Wycinamy trójkąty. U nasady nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy formując rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18-20 minut (do lekkiego zezłocenia).
Po upieczeniu i wystudzeniu zdobimy dowolnie cukrem pudrem, lukrem lub polewą.