środa, 4 września 2024

LEKKA JARZYNOWA. Z KALAFIOREM I KUSKUSEM PERŁOWYM

 Pyszna, delikatna, lekka, niskokaloryczna zupa jarzynowa ugotowana z moim ukochanym kuskusem perłowym 😍 Aromatyczna od mnogości warzyw, z dodatkiem chudej piersi z kurczaka skradła nasze serce i ... żołądki 😉 

Taka zdrowa zupa będzie też wspaniałym daniem dla naszych milusińskich.


Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 małe dymki
  • kawałek pora
  • 1 mały kalafior
  • 1 mała puszka (200 g) groszku konserwowego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ok 150 g kaszy kuskus perłowy

Wykonanie:


Pierś z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli, szalotki oraz por. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy zawartość garnka na talerz, a do bulionu dodajemy pokrojone pozostałe warzywa: marchew, pietruszkę, selera i łodygi selera naciowego oraz przepłukaną na sicie kaszę. Gotujemy 10 minut i dorzucamy różyczki kalafiora. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dorzucamy groszek z puszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką. Pierś kroimy w kostkę wrzucamy do zupy.