Panna cotta to prosty deser rodem z Włoch składający się zaledwie z kilku składników: śmietanki kremówki, żelatyny, wanilii i cukru. Jest prosty do wykonania i niesamowicie smaczny. Wasze kubki smakowe oszaleją 😍 kiedy będziecie zajadać go z jakimś pysznym, orzeźwiającym, owocowym sosem ...
Mój deser podałam z warstwą jagodowego musu i kolorowych galaretek.
Składniki na panna cottę:
- 200 ml mleka 3.2%
- 200 ml śmietany 30%
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 4 łyżki cukru
- 50 ml wody
- laska wanilia lub 1 cukier waniliowy 16 g.
W 50 ml letniej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny, odstawiamy, aby napęczniała. W tym czasie do rondelka wlewamy mleko, śmietankę, dodajemy cukier, wanilię. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, ale nie gotujemy. Do gorącej śmietanki z mlekiem dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy, najlepiej rózgą, aby się rozpuściła. Całość studzimy, a następnie przelewamy do kokilek. Ja moje ustawiłam pod kątem w foremce do muffinek. Chłodzimy w lodówce min 2-3 godziny.
Składniki na mus:
- 300 g jagód leśnych
- 1 galaretka jagodowa
- 150 ml wody
Jagody blendujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 150 g gorącej wody. Kiedy wystygnie i zacznie lekko tężeć, dodajemy ją do zblendowanych jagód. Otrzymany mus wlewamy do kokilek z zastygniętą panna cottą. Ponownie chłodzimy w lodówce.
Tym razem pomiędzy warstwę śmietanowo-mleczną, a mus jagodowy wlałam jeszcze kolorowe galaretki.