sobota, 17 sierpnia 2024

DOMOWE HOT-DOGI. CZYLI PARÓWKI/KIEŁBASKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

Prosty przepis na pyszną przekąskę. Kiełbaski (u mnie z szynki), owinięte plasterkiem sera, i mięciutkim, lekkim drożdżowym ciastem. Fajny pomysł na ciepłą kolację, lunch do pracy czy spotkanie ze znajomymi. Robi się je szybko, bo ciasto nie wymaga wyrastania. Wyrasta chwilę tylko rozczyn. Takie domowe hot-dogi pysznie smakują z domowym sosem czosnkowym albo ketchupem. 



Składniki na ciasto: (na 9 szt )
  • 320 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • u mnie dodatkowo 2 łyżki prażonej cebulki
Dodatkowo:
  • 1 jajko - do smarowania
  • sezam -  do posypania 
Nadzienie:
  • dowolne parówki lub kiełbaski (u mnie kiełbaski z szynki)
  • plastry żółtego lub topionego sera w plasterkach dopasowane długością do kiełbasek

Wykonanie:


Do miski wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Kiedy zaczyn zacznie rosnąć dodajemy pozostałą mąkę, sól, jajko i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto. 
Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto dość cienko, kroimy na długie paski. Każdą kiełbaskę owijamy serem, a następnie paskiem ciasta. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 20 minut (do lekkiego zezłocenia).