środa, 24 lipca 2024

EKSPRESOWE ROGALIKI SEROWE

Małe, chrupiące serowe rogaliki są moimi ulubionymi 😍 Prościutkie do zrobienia, dosłownie ekspresowe w wykonaniu i baaaardzo smaczne. Miękkie, delikatne, nie mocno słodkie. 
Polecam gorąco!  



Składniki: (na około 30 szt)
  • 250 g twarogu (może być mielony, ale nie musi)
  • 250 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru (do obtoczenia rogali)
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Wykonanie: 


Schłodzone masło możemy posiekać przy użyciu siekaczki czy zwykłego noża na niewielkie kawałki lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach (ja zazwyczaj tak robię).  Do posiekanego masła dodajemy mąkę i zmielony (lub poduszony widelcem) ser, cukier, aromat oraz cukier waniliowy i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki.  Po tym czasie przekładamy je na oprószoną mąką stolnice, chwilę zagniatamy, a następnie wałkujemy tworząc koło. Kroimy je na wąskie, długie trójkąty (około 24-25 cm) i zwijamy rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. 



Każdy rogalik obtaczamy dokładnie w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C, aż będą lekko rumiane przez ok. 20 min.