Dziś zapraszam na bardzo smaczne, bezmięsne kotleciki z dodatkiem twarogu. Są one fajną przekąską, ale mogą stanowić także niedrogie danie obiadowe czy przystawkę na spotkanie ze znajomymi. My zjadaliśmy je z ogórkiem małosolnym, i sałatką z pomidorów. Smaczne są także z domowym sosem czosnkowym.
Składniki:
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- zielenina
- olej - do smażenia
- bułka tarta - do panierowania
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, pokrojone w kostkę papryki i pokrojone drobno pieczarki. Przekładamy do miseczki. Studzimy. Dodajemy poduszony widelcem twaróg, mąkę, przyprawy, jajko i zieleninę. Mieszamy całość. Nabieramy łyżką masę i formujemy małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.