Tradycyjną drożdżówkę postanowiłam tym razem upiec w tzw. keksówce 😊 Smak ten sam co z normalnej blaszki, ale trochę inna forma 😁
Bardzo lubię przedstawiony poniżej sposób robienia drożdzówego ciasta. Wrzuca się wszystkie składniki do miski w odpowiedniej kolejności, odstawia na minimum 3 godziny, potem tylko wystarczy wymieszać i wyłożyć na blaszkę 😋 Prościej się nie da. Odkąd poznałam ten sposób tylko tak robię każde ciasto drożdżowe. Tym razem uświetniłam je jagodami (jeszcze mrożonymi) i jak zwykle pyszną, maślaną kruszonką.
Składniki: na 2 keksówki (lub jedną dużą foremkę)
- 8 dkg świeżych drożdży
- 5 całych jaj (wcześniej roztrzepanych w miseczce)
- szczypta soli
- 3/4 szkl oleju
- 1 szkl zimnego mleka
- 1 szkl cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 5 szkl mąki
- skórka cytrynowa lub aromat cytrynowy
- dowolne owoce
- kruszonka z tego przepisu
Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny. Po tym czasie ciasto wyrobić (można robić to przy użyciu drewnianej łyżki, do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, lub mikserem przy użyciu haka) i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na górę wykładamy dowolne owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 st około 45 minut (jeśli foremka jest niższa) lub 50 minut jeśli pieczemy w keksówce i ciasto jest wysokie. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem.