wtorek, 11 czerwca 2024

PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z MORELAMI I KRUSZONKĄ

Są morele - jest ciasto drożdżowe 😍 Tym razem pod postacią pysznych, mięciutkich drożdżówek.



Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + łyżeczka mąki do rozczynu drożdżowego
  • 30 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru + łyżeczka cukru do rozczynu drożdżowego
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła
Na nadzienie morelowe:

  • ok. 300 g moreli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Morele wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, wyjąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki, posypać mąką ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Dodatkowo:Wykonanie: 

Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione masło, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 

Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, starając się nie podsypywać ciasta mąką.  Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować płaskie bułeczki, nadziewając owocami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłużny wałek i podzielić go sobie na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu delikatnie spłaszczyć dłonią. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temp. 175 st około  22-25 minuty.