Uwielbiam! Bardzo prosta i bardzo pyszna zupa. Gęsta od mnogości warzyw, drobnego makaronu i miesnych pulpecików. Lekko pikantna i aromatyczna. Passata pomidorowa lub przecier nadaje jej dodatkowego smaku 😍 Można ją ugotować z ziemniakami, ale drobny makaron (u mnie w kształcie ziarenek ryżu) sprawdza się tutaj doskonale.
Na pulpeciki:
- ok 600 g drobiowego mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka i ostra papryka
- 2 żółtka
- 2 łyżki kaszy manny
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Formujemy wilgotnymi dłońmi małe kulki mięsne.
Na zupę:
- biała część 1 pora
- 2 małe marchewki
- kawałek selera
- 1/4 młodej kapusty
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 g drobnego makaronu
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- słodka i ostra papryka
- koperek lub natka
- 1 szkl passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
Na wrzącą wodę (lub bulion) wrzucamy pulpeciki. Dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie ścieramy na oczkach marchewkę, seler, kroimy por i seler naciowy, szatkujemy kapustę. Wrzucamy warzywa do gotujących się pulpetów. Dosypujemy makaron. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz passatę lub przecier. Gotujemy całość na małym ogniu do miękkości produktów. Na koniec ugotowaną zupę doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką lub koperkiem.