poniedziałek, 11 marca 2024

CYTRYNOWE DONUTY Z PIEKARNIKA

Ależ one są dobre! Dosłownie uzależniające! 
😍 Mięciutkie, wilgotne, delikatne i cytrynowe. Bardzo proste i szybkie do zrobienia. Składniki łączymy podobnie jak przy muffinkach w jednej misce mokre, w drugiej suche, a potem tylko łyżką lub rózgą mieszamy całość. Po ich  upieczeniu górę zdobimy dowolnie. Ponieważ moje donuty mają lekko cytrynowy smak zrobiłam do nich cytrynowy lukier, ale możemy je ozdobić roztopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem albo ... zostawić bez dodatków - tez będzie pysznie! 😍 Warunkiem wypieku takich donutów jest posiadanie odpowiedniej foremki. Gorąco polecam jej zakup! 



Składniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 cukier waniliowy 16 g.
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • szczypta soli 
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej

Wykonanie:


Mieszamy: mleko, jajka, olej, aromat i sok z cytryny. W drugiej misce: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cukier waniliowy. Następnie łączymy zawartość obu misek. Dorzucamy skórkę cytrynową, mieszamy całość. Formę na donuty smarujemy przy użyciu pędzelka olejem i posypujemy delikatnie mąką. Do każdego zagłębienia nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na 15 minut. Po upieczeniu, studzimy i dekorujemy dowolnie.