czwartek, 29 lutego 2024

WILGOTNA BABKA SEROWA

Pyszna, wysoka, pulchna i fajna w smaku.
Lekko wilgotna, i raczej zbita.
 Odpowiednio słodka - taka jakie lubię.
Polecam gorąco!




Składniki: 
  • 250 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru 
  • 5 jajek 
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16g
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki soku z cytryny oraz otarta skórka z jednej cytryny 
  • 40 dag twarogu zmielonego 
  • kilka kropli aromatu cytrynowego 
  • skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa lub rodzynki (co lubimy)

Wykonanie:


Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami mikserem. Do utartej masy dodawać stopniowo twaróg oraz przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny. Na pewnym etapie ciasto jest tak gęste, że odstawiamy mikser i mieszamy łyżką. Ja użyłam do wymieszania  drewnianej, dużej łyżki, Na koniec dorzucić ulubione dodatki, przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut (po 50 minutach sprawdzić patyczkiem). Po wystudzeniu popudrować lub polać lukrem.