wtorek, 16 stycznia 2024

ŚMIETANOWIEC STRACCIATELLA

Śmietanowiec - to taki prosty, delikatny deser, który możemy dowolnie modyfikować, co ja często czynię 😊 A na czym polega owa modyfikacja? Polega na łączeniu masy śmietanowej za każdym razem z innymi dodatkami. Czasami są to tylko pokrojone owoce (polecam te bardziej twarde), czasami bakalie, a czasami tylko kolorowe galaretki. Pomysłów jest tutaj co niemiara 😎 Tym razem do mojego śmietanowca wykorzystałam orzeźwiającą żurawinę, czekoladowe wiórki i 3 różne smaki galaretek. 




Składniki na masę śmietanową:
  • 500 ml śmietany 30% mocno schłodzonej 
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
Wykonanie:


Każdą z galaretek rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy wystudzone i lekko ściągnięte obie galaretki. Mieszamy. Następnie do masy śmietanowej dodajemy nasze dodatki: pokrojone w kostkę galaretki, żurawinę i wiórki czekoladowe. Mieszamy. Dowolną foremkę/miseczkę wykładamy folią spożywczą i wykładamy masę. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 

Moje dodatki do śmietanowca:
  • dowolne galaretki (u mnie 3 kolory), każda rozpuszczona w 250 ml gorącej wody, pozostawione do zastygnięcia. Po ściągnięciu się galaretki kroimy w dowolną kostkę.
  • czekoladowe wiórki
  • 100 g żurawiny namoczonej w gorącej wodzie i dokładnie odciśniętej