wtorek, 9 stycznia 2024

ŻOŁĄDKI DROBIOWE W SOSIE WARZYWNO-PIECZARKOWYM




Składniki:
  • ok 1 - 1.20 kg żołądków (z kurczaka lub z indyka)
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • śmietana 18%
  • czubata łyżeczka mąki
  • łyżeczka masła klarowanego
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek
Wykonanie:



Żołądki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Oczyszczone wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy około  10 minut, po czym wodę odlewamy, a żołądki kroimy na mniejsze kawałki usuwając przy tym bardzo twarde błony. Pokrojone żołądki zalewamy ponownie gorącą wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Gotujemy na małym ogniu około godziny, po czym dodajemy nasze pokrojone warzywa (oprócz pieczarek), sól, pieprz i gotujemy do miękkości żołądków. Jednocześnie na łyżce klarowanego masła podsmażamy chwilę pokrojone cebule, czosnek oraz pieczarki. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki i całą zawartość patelni przekładamy do garnka z podrobami. Gulasz zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę 18% (lub jeśli lubimy 30%). Posypujemy koperkiem lub posiekaną natką.