środa, 20 listopada 2024

SERNIK Z KASZĄ MANNĄ I ŻURAWINĄ

Bardzo smaczny sernik o zwartej, mało puszystej konsystencji. 😍 Jest mięciutki, delikatny, wzbogacony suszoną żurawiną i wykończony polewą 
z białej czekolady. 
Mamy tutaj fajny balans słodkiej polewy i kwaskowej żurawiny.



Składniki: (u mnie tortownica o średnicy 24 cm)
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
  • 6 jajek
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1/2 szkl kaszy manny (suchej)
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g suszonej żurawiny
Wykonanie: 

Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, partiami dodajemy pozostałe składniki: budyń, kaszę manną, twaróg i masło. Ubijamy na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Kiedy masa serowa jest gotowa dodajemy otartą skórkę z cytryny i żurawinę (wcześniej namoczoną i dokładnie odciśniętą). Mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st na 1 godzinę. 
Po upieczeniu studzimy, zimny dekorujemy dowolnie polewą, lukrem lub cukrem pudrem. Ja polałam polewą z rozpuszczonej białej czekolady z odrobiną śmietanki 30% i posypałam płatkami migdałów.






sobota, 16 listopada 2024

MUFFINKI ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ

Mięciutkie ciasto, przeplatane kawałkami śliwek, do tego maślana kruszonka 
z aromatem cynamonu - dla mnie było to zestawienie idealne 👍  
I ten zapach rozchodzący sie podczas pieczenia ... 



Składniki: (na 18 szt)

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
  • kilka śliwek węgierek
Kruszonkaz tego przepisu

wymieszana z płaską łyżeczką cynamonu.

Wykonanie:


W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (makę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej, mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat oraz pokrojone drobno śliwki. Mieszamy. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki. Na wierzch każdej muffinki sypiemy sporo kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 22-25 minut.





środa, 13 listopada 2024

PULPETY DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM

Dla niektórych zmora dzieciństwa, jeszcze inni nazywają  je "szpitalnym " jedzeniem, a ja bardzo lubię pulpety w aromatycznym koperkowym sosie, i szczególnie te, z mięsa drobiowego. 
Podane z buraczkami, surówką czy innym dodatkiem są prawdziwą ucztą dla podniebienia - przynajmniej mojego 😍


Składniki:

  • ok. 600 g drobiowego mięsa mielonego 
  • 1 całe jajko
  • 1 namoczona w wodzie lub mleku kajzerka
  • 1  cebula 
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • masło klarowane lub olej do podsmażenia cebuli

Na sos:
 
  • ok 1 l wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 płaskie łyżki mąki 
  • 3 - 4 łyżki siekanego koperku
  • 2 - 3 łyżki ukwaszonej śmietany
  • sól - do smaku

Wykonanie

W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, marchewką i pietruszką. Gotujemy bazę na sos ok. 15 minut.  W tym czasie robimy pulpety.
Do mielonego mięsa dajemy wcześniej namoczoną i dokładnie odciśniętą z wody bułkę, drobno posiekaną cebulkę (wcześniej podsmażoną na złoty kolor), jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy. Wilgotną dłonią formujemy mięsnej kulki i wkładamy na gotujący się bulion. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety i warzywa z bulionu. Rozrabiamy mąkę odrobiną zimnej wody i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy ukwaszoną śmietanę (wcześniej zahartowaną) i posiekany koperek. Na koniec przekładamy pulpety do sosu. Ja z reguły kroję ugotowaną marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę i również wrzucam z powrotem do sosu.






wtorek, 12 listopada 2024

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI. NA PODMŁODZIE

Coż to jest ta dziwnie brzmiąca "podmłoda" 😎 To nic innego jak pre-ferment czyli wcześniej przygotowany zaczyn z drożdży, wody i mąki, który odstawiamy do powolnej, kilkunastogodzinnej fermentacji. Po upływie tego czasu (najczęściej następnego dnia) dodajemy do niej pozostałe składniki i powstaje w tej sposób ciasto właściwe. Chleb przygotowany na podmłodzie daje nam gwarancję chrupiącej skórki i miękkiego, delikatnego miąższu. Wypiek chleba na podmłodzie jest bardzo prosty, tylko trochę rozciągnięty w czasie 😊 Przepis znaleziony tutaj, pod nazwą chleb kaszubski. 
Odwzorowany idealnie, dodałam jedynie od siebie prażoną cebulkę. 
Gorąco polecam, chleb ma pyszną, chrupiącą (ale nie twardą) skórkę i delikatny środek. 



Składniki na podmłodę:
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 250 g letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
Drożdże mieszamy z wodą do rozpuszczenia, nastepnie dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie (podmłoda jest gęsta, to prawidłowe), miseczkę przykrywamy i odstawiamy na 8-16 h. 

Składniki na ciasto: (u mnie na okrągły chleb o średnicy 22 cm)
  • podmłoda
  • 250 g mąki pszennej typu 550
  • 50 g letniej wody
  • 30 g mleka w proszku
  • czubata łyżeczka soli (ok 8g)
  • 15 g roztopionego smalcu
  • 3 łyżki prażonej cebulki (można pominąć)
Wykonanie:


Mąkę mieszamy z mlekiem w proszku, dodajemy sól, wodę, podmłodę i mieszamy 10 minut przy użyciu haka miksera. Następnie dodajemy rozpuszczony, ciepły smalec i mieszamy kolejne 3-4 minuty. Uzyskana masę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie koszyk rozrostowy posypujemy obficie mąką ziemniaczaną i przekładamy do niego nasze ciasto. Jeśli nie posiadamy koszyka, ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką dowolnej foremki. Odstawiamy do podrośnięcia na 1.5 h. Po tym czasie jeśli mieliśmy ciasto w koszyku przekłądamy je na blaszkę wyłozoną papierem do pieczenia, a jeśli wyrastało w foremce to wstawiamy je do piekarnika.
Piekarnik nalezy wcześniej przygotować. Nagrzewamy go do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejszamy temperaturę do 220 °C i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 °C, wyjmujemy pojemnik z wodą i dopiekamy około 30 minut.
Studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Jak widać na zdjęciach ja przekroiłam kiedy był jeszcze ... lekko ciepły 😋





Na drugi dzień wciąż idealnie świeży 👍





piątek, 8 listopada 2024

BLOK WANILIOWY Z BAKALIAMI

Pamiętacie blok czekoladowy robiony z mleka w proszku z dodatkiem herbatników? Był takim substytutem niedostępnych w czasach PRL-u słodyczy. Zrobiony zaledwie z kilku dostępnych składników sycił na długo w tych kryzysowych czasach. 
Mój waniliowy blok jest nawiązaniem do tego kultowego z lat 80-tych, ale odbiega składnikami od oryginału 😍 Zamiast margaryny jest oczywiście masło, a zamiast herbatników duuużo pysznych bakalii. Oczywiście panuje tutaj zupełna dowolność. Dodatkami do naszego bloku może być wszystko to, co lubią nasi domownicy. Bo przede wszystkim ma smakować 😊😍



Składniki:
  • 300 g mleka w proszku (nie granulowanego tylko sproszkowanego)
  • 130 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 80 g suszonej żurawiny
  • 80 g obranych pistacji
  • 100 g orzechów laskowych lub migdałów
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki płatków kukurydzianych corn flakes 
  • 1 łyżka liofilizowanych malin
  • 4-5 suszonych moreli
  • jeśli lubimy - kilka kropli aromatu waniliowego
Wykonanie:


Mleko w proszku wsypujemy do miski, dodajemy posiekane (ale niezbyt drobno) bakalie, liofilizowane maliny oraz płatki.
Masło, cukier i wodę umieszczamy w garnuszku. Gotujemy do połączenia składników, a następnie studzimy. Letnią masę z wody, masła i cukru wlewamy do miski z mlekiem w proszku i bakaliami. Mieszamy dokładnie. Foremkę wykładamy folią spożywczą. Przekładamy do niej przygotowaną masę waniliową wyrównując ją i ubijając delikatnie łyżką. Tak przygotowany blok wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. 







poniedziałek, 4 listopada 2024

CHLEB PSZENNY. MIĘKKI I DELIKATNY

 
Mięciutki środek i pysznie chrupiąca skórka ... cóż chcieć więcej??? 😍




Składniki:
  • 700 g mąki pszennej
  • 400 ml ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miękkiego masła

Wykonanie:


Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 100 ml ciepłej wody robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ubijamy hakiem miksera, po czym dodajemy resztę ciepłej wody oraz rozpuszczone masło. Całość ubijamy około 10 minut. Po tym czasie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Kiedy ciasto odpowiednio  podrośnie do piekarnika nagrzanego do 200 st wstawiamy pusty żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec chleb. Naczynie nagrzewamy w tej temperaturze około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na blat stołu (uwaga - jest bardzo gorące) i przekładamy delikatnie nasze ciasto. Wierzch nacinamy i przykrywamy pokrywką lub górą od naczynia żaroodpornego, i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 30 minut. Po tym czasie chleb odkrywamy i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony wykładamy na kratkę i studzimy. 





czwartek, 31 października 2024

KRUCHE CIASTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ




Składniki:
 (na 25 szt)

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna)
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo: 

do przełożenia ciastek użyłam 100 g rozpuszczonej w kąpieli wodnej białej czekolady, ale mogą być równie dobrze powidła lub marmolada. 

Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, i wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...). Ja wykrawałam ciastka specjalnymi  foremkami. Tyle ile wycięliśmy pełnych kołek, tyle musimy wyciąć kółek z dziurką w środku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut (tylko do lekkiego zrumienienia brzegów). Po upieczeniu studzimy. Następnie każde pełne ciastko smarujemy roztopioną białą czekoladą i  przykrywamy drugim ciastkiem z dziurką. Ciastka możemy posypać cukrem pudrem, lub dowolnie udekorować 😉





wtorek, 22 października 2024

GULASZ Z KARKÓWKI Z NUTĄ GRZYBOWĄ



Składniki:
  • ok 1 kg karkówki
  • 2 duże cebule
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • bulion (lub woda)
  • olej lub smalec
  • ew. łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
  • garść suszonych grzybów
Wykonanie: 


Suszone grzyby kroimy drobno. Zalewamy woda. Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Mieszamy, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach i wkładamy do lodówki na 2h (jak mamy możliwość możemy włożyć na całą noc). Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny, ciemny kolor) zalewamy całość bulionem (tak, aby przykrył on mięso), dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli, namoczone grzyby wraz z wodą. Przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze trochę w celu odparowania bulionu i zagęszczenia sosu. Na koniec jeśli nasz sos nie jest odpowiednio gęsty, a taki lubimy, zaciągamy go łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotowujemy. Podajemy z kaszą, razowym makaronem lub ziemniakami.