Mięciutki środek i pysznie chrupiąca skórka ... cóż chcieć więcej??? 😍
Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 400 ml ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
Wykonanie:
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 100 ml ciepłej wody robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ubijamy hakiem miksera, po czym dodajemy resztę ciepłej wody oraz rozpuszczone masło. Całość ubijamy około 10 minut. Po tym czasie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Kiedy ciasto odpowiednio podrośnie do piekarnika nagrzanego do 200 st wstawiamy pusty żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec chleb. Naczynie nagrzewamy w tej temperaturze około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na blat stołu (uwaga - jest bardzo gorące) i przekładamy delikatnie nasze ciasto. Wierzch nacinamy i przykrywamy pokrywką lub górą od naczynia żaroodpornego, i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 30 minut. Po tym czasie chleb odkrywamy i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony wykładamy na kratkę i studzimy.
Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 100 ml ciepłej wody robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Ubijamy hakiem miksera, po czym dodajemy resztę ciepłej wody oraz rozpuszczone masło. Całość ubijamy około 10 minut. Po tym czasie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Kiedy ciasto odpowiednio podrośnie do piekarnika nagrzanego do 200 st wstawiamy pusty żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec chleb. Naczynie nagrzewamy w tej temperaturze około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na blat stołu (uwaga - jest bardzo gorące) i przekładamy delikatnie nasze ciasto. Wierzch nacinamy i przykrywamy pokrywką lub górą od naczynia żaroodpornego, i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 30 minut. Po tym czasie chleb odkrywamy i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony wykładamy na kratkę i studzimy.
Wypróbuję napewno
OdpowiedzUsuńCzy naczynie nagrzewamy razem z pokrywką? 😉
OdpowiedzUsuńGóra (pokrywka) nie musi być nagrzana 😊 Nagrzewamy tylko naczynie.
Usuń