wtorek, 3 września 2024

PYSZNA LANA (BISZKOPTOWA) SZARLOTKA

Przepis podpatrzony przeze mnie na kilku blogach, który czekał wiele miesięcy na przetestowanie. A, że ostatnio sporo było u mnie serników i ciast bez pieczenia, przyszła mi dla odmiany ochota na ciacho z jabłkami. I to takie, którego jeszcze nie piekłam. Jednym z blogów, gdzie znajdziecie przepis na to pyszne ciasto jest blog Krystyny - i tego przepisu się trzymałam (tutaj oryginalny przepis ). Przepis odzwierciedliłam, zmieniając go minimalnie. Jabłka, których użyłam były dosyć słodkie. Następnym razem zrobię to ciasto z jabłkami typu szara reneta, bo jednak zdecydowanie bardziej lubię kwaśne jabłka w jabłeczniku czy szarlotce. Mimo tego szarlotka jest przepyszna! Mięciutka, delikatna, po 2-3 dniach taka sama jak w dniu upieczenia. 
Gorąco polecam przepis! 



Na masę jabłkową:
  • ok. 2 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru (w zależności od kwasowości naszych jabłek)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 kisiel cytrynowy o wadze 38 g.
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Ja kroiłam na ósemki, a potem każdą na kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, cytrynę i dusimy na małym ogniu, aż zaczną nam się rozpadać, ale wciąż będą widoczne kawałki. Odstawiamy na bok, jak trochę przestygną dodajemy kisiel i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy.
Zabieramy się za przygotowanie ciasta.

Potrzebujemy do niego:(na blaszkę 24 cm x 32 cm)
  • 1.5 szkl mąki pszennej
  • 0.5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła (ew.margaryny)
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • szczypta soli 
Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy, a następnie po 1 żółtku. Masło roztapiamy, aż będzie prawie wrzące. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny. Na koniec wlewamy pomału bardzo gorący tłuszcz. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Połowę ciasta wylewamy do formy i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i podpiekamy ok.12 minut. Następnie wyjmujemy z piekarnika i na podpieczony spód wykładamy przygotowane jabłka. Na warstwę jabłek wylewamy pozostałe ciasto. Ponownie wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 45 minut. 






4 komentarze:

  1. Lane ciasto w czasie pieczenia mozna wyjac i dalej piec? zawsze wychodzil zakalec na palec, bede probowala , ale mam obawe przed tymmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w przepisie, można wyjąć, wyłożyć jabłka, wylać resztę ciasta i piec ponownie. Na zdjęciu widać dokładnie, że nie ma żadnego zakalca.

      Usuń
  2. jaką wielkość blachy należy użyć ewentualnie tortownicy?

    OdpowiedzUsuń