- kawałek wędzonego dorsza (lub innej wędzonej ryby)
- 4-5 ugotowanych jajek
- majonez
- musztarda chrzanowa
- pieprz
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
piątek, 30 sierpnia 2024
PASTA Z WĘDZONEGO DORSZA I JAJEK
czwartek, 29 sierpnia 2024
KRUCHE CIASTO Z ŻELKĄ ŚLIWKOWĄ I KRUSZONKĄ
- 1 szkl mąki pszennej
- 0.5 szkl mąki krupczatki
- 120 g masła 82% tłuszczu
- 2 jajka
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 - 1.30 kg dojrzałych śliwek
- 4 budynie śmietankowe bez cukru (o wadze 40g)
- 140 ml wody
środa, 28 sierpnia 2024
PYSZNE DROŻDŻÓWKI Z SEREM I MORELAMI
Myślę, że takie pyszności nie wymagają napisania żadnego wstępu 😎
Zapraszam na pyszne, mięciutkie drożdżówki z serem i morelami.
Składniki (na około 12 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka + 1 żółtko
- 1/2 op cukru waniliowego
- 4 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- morele pokrojone na ósemki
- 1 małe jajko - do posmarowania drożdżówek
poniedziałek, 26 sierpnia 2024
ŚMIETANOWIEC Z OWOCAMI. PYSZNY DESER BEZ PIECZENIA.
Dziś zapraszam na kolejny prosty, delikatny, orzeźwiający deser. Składa się tylko z 2 podstawowych składników (śmietana 30% i galaretka) wzbogaconych o dowolne owoce. Deser nie jest mocno słodki, a nawet lekko kwaskowy od owoców. Sprawdza się idealnie w letnie, ciepłe dni.
Składniki:
- 500 ml śmietany 30% schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- dowolne owoce: u mnie jagody, maliny, morele, i 1 łyżka liofilizowanych malin
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy wystudzone i lekko ściągnięte galaretki. Mieszamy. Następnie do masy śmietanowej dodajemy nasze dodatki. U mnie były to świeże owoce, ale możemy dodać np namoczone wcześniej rodzynki, żurawinę czy suszone morele. Co tylko nam wyobraźnia podsunie. Mieszamy. Dowolną foremkę/miseczkę wykładamy folią spożywczą i wykładamy masę. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
piątek, 23 sierpnia 2024
KRUPNIK Z KUSKUSEM PERŁOWYM
- kawałek wędzonego żeberka
- porcja rosołowa z kurczaka
- wędzona kość schabowa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ok 150 g kaszy kuskus perłowy (tak 3/4 szklanki)
- 2 marchewki
- kawałek pora
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 23duże ziemniaki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
czwartek, 22 sierpnia 2024
ROLADA GOŁĄBKOWA Z PIEKARNIKA
Klasyczne gołąbki to trochę nasze dobro narodowe 😍😋 Nic ich nie zastąpi. Ale nie chciałam robić ich po raz kolejny, w niedługim odstępie czasu, i pomyślałam o małej modyfikacji 😀 Bo rolada gołąbkowa jest identyczna w smaku jak popularne gołąbki, tylko formę ma trochę inną. No i chyba odrobinę mniej pracy przy niej, niż przy zawijaniu tradycyjnych gołąbków.
Składniki na roladę:
- 1 mała kapusta włoska
- 800 g mielonego mięsa
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- pieprz ziołowy
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- bulion warzywny/ew. woda
- zielenina
- olej do podsmażenia cebuli
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- koperek lub natka
- 1 łyżka mąki
- ew. śmietana 18%
- posiekana zielenina
Do bulionu o duszenia rolady dodać przyprawy, passatę oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Jeśli sos jest bardzo rzadki zagęścić go niewielką ilością mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Doprawić do smaku śmietaną. Dodać posypaną zielenię. Przygotowaną wcześniej roladę polać pomidorowym sosem.
wtorek, 20 sierpnia 2024
PANNA COTTA Z JAGODOWYM MUSEM
- 200 ml mleka 3.2%
- 200 ml śmietany 30%
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 4 łyżki cukru
- 50 ml wody
- laska wanilia lub 1 cukier waniliowy 16 g.
- 300 g jagód leśnych
- 1 galaretka jagodowa
- 150 ml wody
sobota, 17 sierpnia 2024
DOMOWE HOT-DOGI. CZYLI PARÓWKI/KIEŁBASKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM
- 320 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 20 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- u mnie dodatkowo 2 łyżki prażonej cebulki
- 1 jajko - do smarowania
- sezam - do posypania
- dowolne parówki lub kiełbaski (u mnie kiełbaski z szynki)
- plastry żółtego lub topionego sera w plasterkach dopasowane długością do kiełbasek
czwartek, 15 sierpnia 2024
KREMOWY SERNIK Z MALINAMI
- 180 g ciemnych herbatników
- 100 g masła
- 1 kg mielonego twarogu
- 200 g białej czekolady
- 5 jajek
- 90 g cukru (ok 1/2 szkl)
- aromat cytrynowy
- 2 budynie śmietankowe o wadze 40 g. bez cukru
- 50 g rozpuszczonego, chłodnego masła