środa, 10 lipca 2024

PULCHNE RACUCHY Z MORELAMI I JABŁKAMI

Uwielbiam racuchy! Nie ważne czy to drożdżowe, czy też te na proszku 😍 Lubię i te, i te tak samo. To pyszna klasyka, która zawsze przywołuje u mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa. 
Do moich racuchów zawsze pakuję jakieś owoce: śliwki, jabłka, kwaśny rabarbar, a dziś trafiły do nich morele. 
Wyszło pysznie i aromatycznie 😍



Składniki:(na 10 dużych sztuk)
  • 2 szklanki  mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g.
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 szklanka  mleka
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder
  • olej do smażenia 
  • kilka moreli + 1 jabłko - pokrojone w kostkę
Wykonanie:

Mikserem ubijamy do puszystości jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz  mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i morele. i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta (ja kładłam po 2 łyżki na 1 racuszka). Smażymy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Musimy "wyważyć" temperaturę smażenia, nie może być ona zbyt niska, ani też zbyt wysoka.
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz