środa, 5 czerwca 2024

MŁODA KAPUSTA Z MIĘSEM MIELONYM

Pyszne, proste danie jednogarnkowe z udziałem mojej ukochanej 
młodej kapusty 😍😍



Składniki:

  • 1 głowka młodej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru - do smaku
  • odrobina octu jabłkowego - do smaku
  • 1 cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju - do podsmażenia mięsa

Wykonanie:


Kapustę szatkujemy, marchewkę ścierany na tarce na oczkach. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko soliny i gotujemy do momentu, kiedy kapusta będzie miękka, ale wciąż chrupka. Po ugotowaniu wodę odcedzamy, a kapustę doprawiamy wg własnego smaku. U mnie był to czarny pieprz, szczypta cukru i odrobina octu jabłkowego. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulę, po chwili także pokrojony drobno czosnek. następnie dorzucamy mięso mielone, i podsmażamy całość około 10-15  minut, rozdrabniając mięso na małe kawałki. Kiedy mięso jest usmażone solimy je i pieprzymy. Jeśli lubimy możemy dodać do mięsa trochę majeranku. Na koniec mieszamy kapustę z zawartością naszej patelni. Dodajemy też sporo posiekanego koperku. Tak przyrządzoną kapustę podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub pajdą chleba. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz