- 1200 g serka waniliowego (fajnie wygląda stracciatella)
- 3 galaretki przezroczyste
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
niedziela, 24 marca 2024
SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKOWYM ŚRODKIEM
sobota, 23 marca 2024
WILGOTNA BABA DROŻDŻOWA - NAJLEPSZA
- 450 g przesianej mąki pszennej
- 125 g rozpuszczonego, ciepłego masła o zawartości 82% tłuszczu
- 0.5 szklanki cukru
- 6 żółtek
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią
- 35 g świeżych drożdży
- 130 ml mleka
- 100 g namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
Wykonanie:
Masło roztapiamy, powinno być tylko cieple. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite żółtka i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10 min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. (Jeśli nam wygodniej to połączenia składników możemy użyć miksera) Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W chłodniejsze dni korzystam zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30-40 min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć, wtedy dodajemy odciśnięte rodzynki, skórkę pomarańczową lub cytrynową i przekładamy je do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Odstawiamy jeszcze na 10-15 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 35 minut (do tzw. suchego patyczka).
piątek, 22 marca 2024
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI - SMAŻONE W BUŁCE
Pewnie wszyscy znaja jajka faszerowane, panierowane w bułce tartej i smażone. Większość po ugotowaniu kroi jajka na pół wraz ze skorupką, faszeruje i smaży. Mnie jednak nie przekonuje "wcinanie" przy stole jajek, które trzeba jeść łyżeczką, wygrzebując je ze skorupki. Dlatego ja zawsze obieram jajka 😀 po ugotowaniu. Trzeba obchodzić się wtedy z nimi przy smażeniu delikatniej, ale zdecydowanie wygodniej się je 😉
Składniki:
- 7 jajek
- ok 200 g pieczarek
- trochę śmietankowego chrzanu
- odrobina majonezu
- pieprz, słodka i ostra papryka
- posiekany koperek
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, obieramy i kroimy na połówki. Wydrążamy żółtka, przekładamy je do miseczki. Na odrobinie oleju podsmażamy drobniutko pokrojone pieczarki. Studzimy je i przekładamy do miseczki z żółtkami, dodajemy chrzan, majonez, pieprz, obie papryki i koperek. Mieszamy całość widelcem. Wydrążone białka napełniamy otrzymanym farszem. Bułkę tartą wsypujemy na talerzyk, jajka - stroną z farszem przykładamy do bułki tartej, aby dokładnie przykleiła się do do masy. Kładziemy na rozgrzany olej stroną z bułką tartą i smażymy chwilkę, do zrumienienia bułki (wystarczy 2-3 minuty).
wtorek, 19 marca 2024
GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO. Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plasterków szynki
- 1 mała cebula
- olej
- sól, pieprz, słodka papryka
- jajka przepiórcze
- 1 roztrzepane żołtko do posmarowania
sobota, 16 marca 2024
DROŻDŻOWE WIANUSZKI Z SEREM I KRUSZONKĄ
- 700 g mąki pszennej tortowej + 50 g (do zaczynu)
- 200 g śmietanki kremówki 30% (temperatura pokojowa)
- 150 g ciepłego mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 150 g miękkiego bardzo masła, pokrojonego w małe kosteczki
- 1 całe jajko + 5 żółtek
- trochę więcej jak 1/2 szkl cukieru
- szczypta soli
- cukier waniliowy 16 g.
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 400 g zmielonego twarogu
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cukier - do smaku
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wymieszać i zrobić dołek w mące. Ciepłe mleko, 50 g mąki, łyżeczkę cukru oraz drożdże, wymieszać razem. Kiedy zacznie wyrastać, wlać w dołek w mące, przysypać mąką z brzegów i odczekać, aż dobrze wyrośnie. Kiedy zaczyn będzie wyrastał, ubić na puch jajko i żółtka, razem z cukrem. Dodać do mąki. Wlać również śmietankę kremówkę. Wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. (Ja robiłam to przy użyciu haków miksera). Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo kosteczki masła, ciągle przy tym wyrabiając. Wyrobione - odstawić do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. U mnie trwało to ponad 1h. Wyrośnięte wyjąć na blat i lekko wyrobić, a następnie podzielić na małe kawałki. Z każdego kawałka uformować kulkę. Z każdej kulki ciasta formować prostokątny placuszek, na który nałożyć łyżeczkę masy serowej. Zwinąć w rulon, i uformować z niego wianuszek.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W trakcie wyrastania, nagrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut.
czwartek, 14 marca 2024
PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI. Z WARZYWAMI I KASZĄ JAGLANĄ
- 4 czerwone papryki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- olej
- 100 g kaszy jaglanej
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
poniedziałek, 11 marca 2024
CYTRYNOWE DONUTY Z PIEKARNIKA
- 220 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 szkl oleju
- 1 cukier waniliowy 16 g.
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- szczypta soli
- 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
czwartek, 7 marca 2024
WILGOTNE MINI BABECZKI
- 2 jajka
- 75 ml oleju (ok 1/2 szkl)
- 200 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru (ok 1/2 szkl)
- 1 cukier waniliowy o wadze 16g.
- kilka kropli aromatu cytrynowego (ja jasnej części)
- kilka kropli aromatu migdałowego (do części z dodatkiem kakao)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli