niedziela, 24 marca 2024

SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKOWYM ŚRODKIEM

Wierzcie mi, ten sernik jest naprawdę prosty do wykonania. Prosty, smaczny i efektowny 😍 Warunkiem jest jedynie posiadanie tortownicy i posiadanie metalowej obręczy (którą kupicie na małe pieniądze na Allegro czy Ebay-u). Fajne jest to, że jak opanuje się techniczną stronę, możemy potem dowolnie modyfikować przepis. Nie lubicie sernika na zimno? Zróbcie w ten sposób śmietanowiec. Na spód wyłóżcie biszkopty, albo zróbcie spód z kruchych ciastek połączonych z masłem, albo - pomińcie spód. Pomysłów na to ciacho jest wiele 😎 Ja przedstawiam Wam poniżej dwa sposoby. 



Składniki: (na tortownicę 24 cm)
  • 1200 g serka waniliowego (fajnie wygląda stracciatella)
  • 3 galaretki przezroczyste
Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Kiedy wystygną, i zaczną się lekko ściągać dodać je do serków homogenizowanych. Całość wymieszać trzepaczką. Ja dodatkowo do masy dodałam 3 łyżki czekoladowej posypki (ale nie jest to konieczne). Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Na spód wylać ok 3 cm masy serowej. Wstawić do lodówki. W tym czasie metalową obręcz, mniejszą niż nasza tortownica (moja ma średnicę 20 cm) owinąć folią spożywczą. Wyjąć tortownicę z lodówki. Na środku ułożyć owinietą folią obręcz. Dookoła (poza obręczą) wypełnić formę masą serową i wstawić ponownie do lodówki, aby masa porządnie zastygła. Po zastygnięciu obręcz wyjmujemy. 
Poniżej zamieszczam film na którym się wzorowałam robiąc sernik, oraz moje zdjęcia. 

 

I teraz panuje całkowita dowolność 😍  Robimy to, co nam wyobraźnia podsunie. Wolny środek możemy wyłożyć ulubionymi owocami i zalać przezroczystą galaretką (tak robiłam 2 tygodnie temu).




A tym razem wypełniłam środek 3 kolorami galaretek (każda galaretka rozpuszczona w 220 ml gorącej wody). Też fajnie wyszło. A może będziecie mieli swój pomysł na wypełnienie środka sernika? 
Ja z czasem też będę coś więcej kombinowała, i napewno podzielę się z Wami moim pomysłem 😀







sobota, 23 marca 2024

WILGOTNA BABA DROŻDŻOWA - NAJLEPSZA

Dziś zapraszam na kolejny przepis na drożdżową babkę. Na blogu mam już dwa, ten jest trzeci. Bogatszy w składniki  jak i w smak 😎

Babka jest wilgotna, bardzo puszysta i aromatyczna. Dla mnie idealna 😍



Składniki:
  • 450 g przesianej mąki pszennej 
  • 125 g  rozpuszczonego, ciepłego masła o zawartości 82% tłuszczu
  • 0.5 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią 
  • 35 g świeżych drożdży
  • 130 ml mleka
  • 100 g  namoczonych w ciepłej wodzie rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 

Wykonanie:


Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy.  Zostawiamy w ciepłym miejscu.
Masło roztapiamy, powinno być tylko cieple. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite żółtka i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10 min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. (Jeśli nam wygodniej to połączenia składników możemy użyć miksera) Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W chłodniejsze dni korzystam zazwyczaj z piekarnika, leciuteńko nagrzanego, do którego wstawiam miskę z ciastem. Po upływie ok 30-40 min ciasto powinno zdecydowanie podrosnąć, wtedy dodajemy odciśnięte rodzynki, skórkę pomarańczową lub cytrynową i przekładamy je do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Odstawiamy jeszcze na 10-15 minut i  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 35 minut (do tzw. suchego patyczka).






piątek, 22 marca 2024

JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI - SMAŻONE W BUŁCE

Pewnie wszyscy znaja jajka faszerowane, panierowane w bułce tartej i smażone. Większość  po ugotowaniu kroi jajka na pół wraz ze skorupką, faszeruje i smaży. Mnie jednak nie przekonuje "wcinanie" przy stole jajek, które trzeba jeść łyżeczką, wygrzebując je ze skorupki. Dlatego ja  zawsze obieram jajka 😀 po ugotowaniu. Trzeba obchodzić się wtedy z nimi przy smażeniu delikatniej, ale zdecydowanie wygodniej się je 😉


Składniki:

  • 7 jajek
  • ok 200 g pieczarek
  • trochę śmietankowego chrzanu
  • odrobina majonezu
  • pieprz, słodka i ostra papryka
  • posiekany koperek
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie:


Jajka gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, obieramy i kroimy na połówki. Wydrążamy żółtka, przekładamy je do miseczki. Na odrobinie oleju podsmażamy drobniutko pokrojone pieczarki. Studzimy je i przekładamy do miseczki z żółtkami, dodajemy chrzan, majonez, pieprz, obie papryki i koperek. Mieszamy całość widelcem. Wydrążone białka napełniamy otrzymanym farszem. Bułkę tartą wsypujemy na talerzyk, jajka - stroną z farszem przykładamy do bułki tartej, aby dokładnie przykleiła się do do masy. Kładziemy na rozgrzany olej stroną z bułką tartą i smażymy chwilkę, do zrumienienia bułki (wystarczy 2-3 minuty).




wtorek, 19 marca 2024

GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO. Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI

Bardzo prosty przepis (jak wszystkie z użyciem ciasta francuskiego) na pyszną przekąskę, która nie tylko fajnie wygląda, ale jest także mega smaczna. 
Składniki możemy dowolnie modyfikować. Te, które podam poniżej są kombinacją, tego co miałam akurat w lodówce 😎 Jeśli nie mamy możliwości kupić jajek przepiórczych, oczywiście wykorzystajmy jajka kurze. Ja jednak zdecydowanie wolę przepiórcze dlatego, że nie toleruję nie dopieczonego białka, a mając duże jajka trzeba trzymać je dosyć długo w piekarniku, aby białko całkowicie się ścieło. 



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka plasterków szynki
  • 1 mała cebula
  • olej
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • jajka przepiórcze
  • 1 roztrzepane żołtko do posmarowania
Wykonanie:


Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną drobniutko szynkę i cebulę. Podsmażamy całość. Przekładamy do miseczki, Posypujemy przyprawami i mieszamy. Z ciasta francuskiego wycinami kółka. W połowie z nich mniejszą wycinarką (kieliszkiem) wycinamy dziurki. Pełne kółka smarujemy przy użyciu pędzelka wodą, a na nie nakładamy kółka z wycietą dziurką. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st do zezłocenia (około 12 minut). Gniazdka w piekarniku fajnie urosną. Po wyjęciu nakładamy do środka odrobinę wczesniej przygotowanego farszu czyli szynki z cebulą. Na górę wbijamy jajko przepiórcze.



 Możemy posypac sezamem lub czarnuszka. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu, kiedy białko jajek jest ścięte (ok.5 minut)






sobota, 16 marca 2024

DROŻDŻOWE WIANUSZKI Z SEREM I KRUSZONKĄ

Przepis na to pyszne, drożdzowe ciasto pochodzi od Krystyny z bloga Takie tam moje pomysły. Odkąd po raz pierwszy wykorzystałam śmietankę kremówkę do ciasta drożdżowego, nie rozstaję się z przepisem 😀 Tym razem z drożdżowego ciasta zrobiłam mięciutkie wianuszki nadziane serem. 
Uwieńczeniem była oczywiście kruszonka, no bo jak inaczej 😋



Składniki: U mnie wyszło 14 drożdżówek

  •  700 g mąki pszennej tortowej + 50 g (do zaczynu) 
  •  200 g śmietanki kremówki 30% (temperatura pokojowa)
  •  150 g ciepłego mleka
  •  25 g drożdży świeżych
  •  150 g miękkiego bardzo masła, pokrojonego w małe kosteczki
  •  1 całe jajko + 5 żółtek
  •  trochę więcej jak 1/2 szkl cukieru
  •  szczypta soli
  • cukier waniliowy 16 g.
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Masa serowa: 
  • 400 g zmielonego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier - do smaku
Wszystkie składniki wymieszać.

Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie:


Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wymieszać i zrobić dołek w mące. Ciepłe mleko, 50 g mąki, łyżeczkę cukru oraz drożdże, wymieszać razem. Kiedy zacznie wyrastać, wlać w dołek w mące, przysypać mąką z brzegów i odczekać, aż dobrze wyrośnie.  Kiedy zaczyn będzie wyrastał, ubić na puch jajko i żółtka, razem z cukrem. Dodać do mąki. Wlać również śmietankę kremówkę. Wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. (Ja robiłam to przy użyciu haków miksera). Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo kosteczki masła, ciągle przy tym wyrabiając. Wyrobione - odstawić do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. U mnie trwało to ponad 1h. Wyrośnięte wyjąć na blat i lekko wyrobić, a następnie podzielić na małe kawałki. Z każdego kawałka uformować kulkę. Z każdej kulki ciasta formować  prostokątny placuszek, na który nałożyć łyżeczkę masy serowej. Zwinąć w rulon, i uformować z niego wianuszek. 

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W trakcie wyrastania, nagrzać piekarnik do 180 stopni. Posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut.







czwartek, 14 marca 2024

PASTA Z PIECZONEJ PAPRYKI. Z WARZYWAMI I KASZĄ JAGLANĄ

Ależ to dobre! Trudno się oderwać, i poprzestać na jednej kanapce 😋 Taka pasta to kwintesencja aromatów i smaku. Nie ukrywam, że trochę pracy przy niej jest ... ale warto przygotować, bo jest pyszna! 



Składniki: (na ilość widoczną na zdjęciach)
  • 4 czerwone papryki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • olej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra

Wykonanie:


Marchew, seler i pietruszkę obierany, kroimy na małe kawałki. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na mniejsze części. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczeny 30 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy, wykładamy na miskę, którą przykrywamy woreczkiem foliowym. W ten sposób będzie nam łatwiej zdjąć skórkę z papryki, kiedy ostygnie. 
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek. 
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie około 3 minuty, aby pozbyć się lekkiej goryczki. Nastepnie wykładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu około 20 minut. 
Teraz wszystko umieszczamy w blenderze: warzywa, paprykę, z której zdjęliśmy wczesniej skórkę, kaszę jaglaną, przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Po przyrządzeniu chłodzimy chwilę w lodówce. 







poniedziałek, 11 marca 2024

CYTRYNOWE DONUTY Z PIEKARNIKA

Ależ one są dobre! Dosłownie uzależniające! 
😍 Mięciutkie, wilgotne, delikatne i cytrynowe. Bardzo proste i szybkie do zrobienia. Składniki łączymy podobnie jak przy muffinkach w jednej misce mokre, w drugiej suche, a potem tylko łyżką lub rózgą mieszamy całość. Po ich  upieczeniu górę zdobimy dowolnie. Ponieważ moje donuty mają lekko cytrynowy smak zrobiłam do nich cytrynowy lukier, ale możemy je ozdobić roztopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem albo ... zostawić bez dodatków - tez będzie pysznie! 😍 Warunkiem wypieku takich donutów jest posiadanie odpowiedniej foremki. Gorąco polecam jej zakup! 



Składniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 cukier waniliowy 16 g.
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • szczypta soli 
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej

Wykonanie:


Mieszamy: mleko, jajka, olej, aromat i sok z cytryny. W drugiej misce: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cukier waniliowy. Następnie łączymy zawartość obu misek. Dorzucamy skórkę cytrynową, mieszamy całość. Formę na donuty smarujemy przy użyciu pędzelka olejem i posypujemy delikatnie mąką. Do każdego zagłębienia nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na 15 minut. Po upieczeniu, studzimy i dekorujemy dowolnie.  
 







czwartek, 7 marca 2024

WILGOTNE MINI BABECZKI

Pyszne, małe babeczki. Wilgotne i aromatyczne. Takie na 1 kęs, bo piekłam je w maleńkich, silikonowych foremkach o dwóch rozmiarach. Bardzo proste do zrobienia, a przepis można sobie modyfikować dowolnie. Ja upiekłam je "łaciate" czyli kakaowo-cytrynowe, ale są pyszne także w wersji tylko cytrynowej. Do mojej cytrynowej części dodałam 3 krople barwnika żółtego, stąd intensywniejszy kolor od naturalnego. 



Składniki:
  • 2 jajka
  • 75 ml oleju (ok 1/2 szkl) 
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru (ok 1/2 szkl)
  • 1 cukier waniliowy o wadze 16g.
  • kilka kropli aromatu cytrynowego (ja jasnej części)
  • kilka kropli aromatu migdałowego (do części z dodatkiem kakao)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Wykonanie:


W jednej misce łączymy ze sobą jajka, olej, mleko, sok z cytryny, w drugiej mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Następnie mieszamy (rózgą lub łyżką) zawartość obu misek. Jeśli chcemy uzyskać cytrynowe babeczki dodajemy do masy kilka kropli cytrynowego aromatu. Jeśli  natomiast chcemy uzyskać babeczki dwukolorowe, ciasto dzielimy na pół, i do jednej części dodajemy łyżkę kakao oraz kilka kropli aromatu migdałowego. Ciasto nakładamy do foremek małą łyżeczką na przemian: łyżeczkę jasnego, na to łyżeczkę ciemnego, aż do wyczerpania ciasta. Na koniec mieszamy patyczkiem zawartość każdej foremki.



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 15 minut.