środa, 6 grudnia 2023

JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM. NA CIEPŁO

No luuubię 😍 I to bardzo. To dla mnie taki powrót do czasów PRL-u i stołówkowego jedzenia. Niestety jestem w swojej miłości do tego dania osamotniona, bo Mąż nie ruszy 😅. Jednak wcale mi to nie przeszkadza, i raz na kilka miesięcy serwuję sobie jajka w sosie chrzanowym, obowiązkowo z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki. 



Składniki na sos chrzanowy:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ok. 300 ml mleka (ilość zależy od tego, jaką konsystencję sosu chcemy uzyskać)
  • 1 czubata łyżka startego chrzanu lub chrzan ze słoika (ilość dopasowana do naszego smaku)
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

Ugotowane jajka.

Wykonanie:


Masło roztapiamy. Na rozgrzanym, podsmażamy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula jest już gotowa dodajemy mąkę. Zestawiamy garnuszek/patelnię z palnika i energicznie mieszając łączymy mąkę z tłuszczem. Następnie wstawiamy garnuszek ponownie na kuchenkę i dodajemy mleko. Mieszamy całość do zagotowania się. Dodajemy chrzan, sól, pieprz - do smaku. Gotowym sosem polewamy jajka. Konsystencja sosu zależy od naszych upodobań. Ja lubię gęsty sos, ale jeśli wolicie bardziej rzadki, dolewamy do niego odrobinę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.