piątek, 1 grudnia 2023

PYSZNY, WILGOTNY PIERNIK. NA MAŚLANCE

Na ten bardzo fajny przepis trafiłam na blogu I LOVE BAKE (notabene skarbnica przepysznych przepisów na ciasta). Szukałam pomysłu na wykorzystanie zalegającej w lodówce maślanki, i proszę 😎 przepis dosłownie wpadł mi w ręce. Jak większość pierników (oprócz staropolskiego) ciasto robi się migusiem. Po upieczeniu przełożyłam je powidłami śliwkowymi, ale oczywiście nie jest to koniecznie. Piernik jest pysznie aromatyczny i mega wilgotny. Długo zachowuje swoją świeżość, możemy więc spokojnie upiec g0    3-4 dni przed świętami.



Składniki:

  • 2 szklanki maślanki o temp. pokojowej
  • 1 jajko o temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych (u mnie dżem wiśniowy, bo akurat taki miałam)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Wykonanie:


Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Maślankę, jajko, olej, dżem, cukier oraz szczyptę soli dodajemy do miseczki i mieszamy trzepaczką. Następnie przesiewamy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i sodę. Mieszamy trzepaczką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.

Polewa:
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej, jeśli taką wolimy)
Śmietankę podgrzewamy. Dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i powstania polewy. Gorącą polewamy wystudzone ciasto.