piątek, 22 września 2023

JABŁKA W CIEŚCIE. PYSZNA KLASYKA

No kto nie lubi takich pyszności? 😎 Nie da się ... 😂 Pyszne jabłka (u mnie antonówki, uwielbiam ich kwaśny smak w połączeniu z cukrem) w gęstym, naleśnikowym cieście. Smakują wybornie szczególnie u progu jesieni, kiedy jabłek jest zatrzęsienie. 🍎🍏 Powiem Wam, że dla mnie o niebo smaczniejsze od klasycznych racuchów. 



Składniki:
  • 4 duże jabłka
  • 250 g mąki pszennej
  • 120-130 ml mleka
  • 2 całe jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • opcjonalnie: trochę cynamonu
  • olej do smażenia
Wykonanie:


Jabłka obieramy. Kroimy na plastry o grubości ok. 0.8 cm. Jeśli są bardzo kwaśne (tak jak moje) każdy plasterek posypujemy odrobiną cukru. Odstawiamy na bok i przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Za pomocą rózgi mieszamy do momentu połączenia się składników. Każdy plaster jabłka obtaczamy w cieście i smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem lub cukrem pudrem.