wtorek, 5 września 2023

WIEPRZOWINA W SOSIE WŁASNYM

Duże kawałki karkówki i łopatki w ciemnym aromatycznym sosie z dodatkiem grzybów zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy mięsa wieprzowego. Smacznie, klasycznie i prosto 😋 Do tego tylko ziemniaki/kasza i ulubione dodatki: u mnie zazwyczaj są to buraczki, ogórek i jakaś surówka. Ale i np. gotowana, kiszona kapusta pasuje tutaj doskonale.



Składniki:
  • 500 g karkówki
  • 500 g łopatki
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 g suszonych grzybów
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy
  • papryka słodka i ostra
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • majeranek
  • smalec lub olej do smażenia

Wykonanie:


Grzyby suszone zalewamy niewielką ilością wody. Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę posypujemy dokładnie przyprawami i wstawiamy do lodówki co najmniej na 1h. Ja zazwyczaj takie zabieg przeprowadzam poprzedniego dnia i mięso ląduje w lodówce na całą noc. Na patelni rozgrzewamy olej lub smalec i podsmażamy mięso mocno ze wszystkich stron. Możemy je nawet lekko przypalić, sos będzie miał wtedy ładniejszy kolor. Pod koniec smażenia dorzucamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy całość jeszcze chwilę. Następnie dodajemy suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, ziele angielskie, liść laurowy i podlewamy całość wodą, tak, aby zakryła mięso. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Jeśli lubimy bardziej gęsty sos, na koniec rozrabiamy mąkę w małej ilości wody i zaciągamy go. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.