poniedziałek, 7 sierpnia 2023

KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY Z KUSKUSM PERŁOWYM

Kapuśniak z kiszonej kapusty gotuje się na Kujawach trochę inaczej niż w innych regionach. A mianowicie dodaje się do niego kaszę jęczmienną. Uwielbiam taką wersję tej zdrowej (wszyscy znamy zbawienne cechy kiszonek) i pysznej zupy właśnie z ziemniakami i kaszą. Tak gotowało się w moim domu odkąd tylko pamiętam. Tym razem kaszę jęczmienną zamieniłam na kaszę kuskus perłowy, którą uwielbiam! 😍 Zupa wyszła jeszcze smaczniejsza. Kwaśna i treściwa - no bo przecież kapuśniak nie może być inny prawda? 



Składniki: (na duży gar)
  • ok 80 dkg kiszonej kapusty 
  • ok 60 dkg żeberek wędzonych
  • 2 wędzone, swojskie kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera 
  • kawałeczek wędzonego boczku
  • 150 g kaszy kuskus perłowy
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • u mnie dodatkowo: wywar po parzeniu białej kiełbasy 
  • odrobina smalcu (do podsmażenia cebuli i kiełbasy)

Wykonanie:

Kapustę kiszoną pokroić i podgotować w osobnym garnku (bez płukania) ok 15 minut.
Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie, liść laurowy i sól. Ja wykorzystałam  dodatkowo wywar po parzeniu białej kiełbasy.
Gdy mięso z wywaru będzie miękkie wywar przecedzamy. Obieramy żeberka z mięsa i kroimy. Warzywa również kroimy  w kostkę. Do czystego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę. Gdy będą miękkie dodajemy kapustę kiszoną - gotujemy całość ok 15-20 minut.  Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę. Zrumienioną całość wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Ponieważ osobiście lubię dość kwaśny i wyrazisty kapuśniak zawsze zostawiam sok od kapusty w słoiku, aby ewentualnie na koniec doprawić nim moją zupę, jeśli będzie za mało kwaśna.