poniedziałek, 31 lipca 2023

DROŻDŻOWE MINI PIZZERINKI. EKSPRESOWE

Proste, łatwe i szybkie 😂  Tak zaczyna się wpis do większości moich przepisów. Bo czas w dzisiejszym, zabieganym świecie jest dosłownie dla większości z nas na wagę złota. U mnie czasu wolnego mało, więc kocham wszystkie ekspresowe przepisy 😉 Dzisiejszy, mimo to, że ciasto jest drożdżowe taki właśnie jest. Zapraszam na mięciutkie, ekspresowe pizzerinki 😍 
Jak przy każdej pizzy, możemy dowolnie modyfikować farsz, i położyć na ciasto co tylko lubimy lub mamy w lodówce. Podane przeze mnie składniki na nadzienie to tylko propozycja. Podobnie jak podsmażenie składników nadzienia przed położeniem na ciasto. Dużo osób pomija ten etap i pizza też smacznie wychodzi, ja jednak uważam, że podsmażenie i jednocześnie odparowanie wody np. z pieczarek powoduje, że wilgoć nie wnika w ciasto, a nadzienie zyskuje dodatkowy smak. 



Składniki: na 9 sztuk

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo na nadzienie u mnie:
  • 1 mała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • ok 200 g szynki konserwowej
  • 8 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • czosnek suszony
  • olej
  • ok 150 g startej mozzarelli
  • ser typu camembert
Cebulę kroimy, podsmażamy na oleju, wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Następnie dodajemy pokrojoną szynkę i pokrojone pieczarki. Dusimy do momentu odparowania wody. Doprawiamy ulubionymi przyprawami do smaku. 

Na sos:
  • łyżka koncentratu pomidorowego/passaty pomidorowej
  • łyżka ketchupu
  • łyżeczka oleju/oliwy
  • szczypta oregano
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
Wszystkie składniki mieszamy w miseczce.

Wykonanie:
  1. Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę mieszamy w misce z solą i olejem. Dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy i wyrabiamy łyżką, a potem dłonią do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy kubkiem kółka. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie pizzerinki smarujemy sosem, na każdej układamy dość dużo farszu. Na farsz układamy kawałeczki sera camembert oraz startą mozzarellę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 12-15 minut.