poniedziałek, 17 lipca 2023

CHLEB PORTUGALSKI

Chleb portugalski to pyszne białe pieczywo z pięknymi dziurami i chrupiącą skórką. To moje drugie podejście do tego smacznego chleba 😍 Pierwsze było w miarę udane, tzn. smakowo nawet bardzo udane, niestety wizualna strona leżała całkiem, bo chleb delikatnie rozpłynął się na boki i wyszedł płaski (ciasto jest dość rzadkie). Był jednak tak dobry, że postanowiłam go upiec po raz kolejny. Tym razem bardziej trzymał się w ryzach, chociaż wciąż nie jest idealny. Nie poddaję się 😉, bo przecież trening czyni mistrza prawda? Chleb jest naprawdę prosty do wykonania. Składa się z kilku podstawowych składników i nieziemsko smaczny 😍😍😍 Możemy oczywiście upiec go w naczyniu żaroodpornym, będzie zdecydowanie łatwiej, a równie pysznie. Musimy tylko pamiętać przy formowaniu, aby za bardzo nie ugniatać ciasta. 


Składniki:

  • 720 g mąki pszennej typ 650-750 (u mnie tym razem 520 g mąki pszennej i 200 g mąki pszennej razowej)

  • 550 g letniej wody

  • 10 g drożdży suszonych

  • 10 g soli (2 łyżeczki)


Wykonanie: 

Wodę wlewamy do misy miksera. Dodajemy całą mąkę. Wyrabiamy hakiem około 5 minut.  Następnie miskę przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. 

Po upływie tego czasu do ciasta dodajemy drożdże i sól. Wyrabiamy mikserem kolejne 8-10 minut. Po tym czasie misę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 2h (ciasto musi podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat lub jak ja to zrobiłam

na blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem i delikatnie posypaną mąką. W ten sposób formujemy chleb od razu na blaszce, i nie musimy go przenosić ze stołu na blachę, co jest dodatkowym utrudnieniem.

Delikatnie formujemy podłużny bochenek, następnie dół ciasta zakładamy do 1/3 bochenka, i zawijamy prawy i lewy bok bochenka pod spód chleba. Nie ugniatamy przy tym ciasta. Tak jak wspomniałam ciasto jest dosyć rzadkie i uformowany chleb będzie raczej płaski. Nie przejmujmy się, w piekarniku urośnie. Górę chleba posypujemy delikatnie mąką i dowolnie nacinamy ostrym nożem lub żyletką. Nacięcie może być jedno wzdłuż bochenka, ale klasyczne 3 nacięcia po skosie. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą, lub nalewamy gorącej wody na blaszkę wstawioną na dół piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 250 st, wstawiamy naczynie z chlebem i pieczemy 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220 st i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu chleb delikatnie wyjmujemy z naczynia na kratkę i studzimy.