wtorek, 6 czerwca 2023

MINI PALMIERY. Z CUKINIĄ I SZYNKĄ

 Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt do obróbki kulinarnej. Można z niego "wyczarować" fajne dania zarówno słodkie jak i wytrawne. Ja korzystam zawsze z kupionego ciasta i nie mam z tym najmniejszych problemów 😆 Ale oczywiście jeśli tylko dysponujecie czasem, aby przyrządzić takie ciasto od podstaw - to super! U mnie bardzo często jest w lodówce lub w zamrażarce płat takiego gotowego ciasta, z którego przyrządzenie czegoś trwa dosłownie moment 😎 Tak było i tym razem. Cukinia w lodówce, kilka plasterków szynki, młoda cebulka, końcówka sera do starcia podsunęły mi pomysł na zrobienie małych zawijańców. 


Składniki: (na 20 szt) 

  • 1 cukinia 
  • 150 g szynki
  • 1 cebula
  • kawałek sera żółtego (u mnie twardy Jantar)
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:

Cukienię myjemy, ścieramy na oczkach wraz ze skórką. Lekko solimy odstawiamy na około 30 min, po czym odciskamy z ew. soku. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju, aby cebula zmiękła. Jeśli pominiemy cebulę, nie musimy podsmażać szynki. Na płat ciasta francuskiego rozkładamy cukinie, na nią wykładamy cebulę z szynką oraz starty na małych oczkach ser. Całość pieprzymy. Ja już nie solę, ponieważ cukinia była wczesniej posolona, i lekko słony był też ser, którego użyłam. Nasz płat z farszem zwijamy wzdłuż szerszego brzegu z obu stron do połowy.


Następnie kroimy na ok 1 cm paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną startego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na około 25 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów).



Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem.