środa, 17 maja 2023

DELIKATNE DROŻDŻÓWKI Z SEREM I BORÓWKAMI




Składniki (na około 10 -12 sztuk):
  • 500 g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 4 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Składniki na nadzienie:

  • ok 300 g zmielonego białego sera
  • cukier i cukier wanilinowy do smaku (ilość zależy od kwaśności sera)
  • 300 g borówek
  • 1 żółtko

Wykonanie:

Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione lekko przestudzone masło,  aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy twaróg z żółtkiem doprawiając masę do smaku cukrem i cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Na ciasto wykładamy masę serową, a na nią borówki. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku  tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem i każdy kawałek skręcamy, aby otrzymać tzw. "muszkę" (odrobina serowego farszu może wypłynąć nam z ciasta - nie zważamy na to).


Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st. Pieczemy ok 25 minut.
Po wystudzeniu lukrujemy - jeśli lubimy. Ponieważ drożdżówki nie są mocno słodkie (jak większość ciast u mnie 😉) proponuję jednak delikatnie ozdobić je cytrynowym lukrem.