sobota, 6 maja 2023

MIĘCIUTKIE ROGALE DROŻDŻOWE. Z JABŁKAMI

Uwielbiam drożdżówkę, drożdzówki, drożdżowe rogaliki, i właściwie wszystko co na drożdżach 😍 Dla mnie najpiękniejszy zapach to właśnie zapach zapach drożdżowego ciasta bądź chleba, dochodzący z piekarnika...
A jak się coś lubi, to wiadomo, robi się to częściej niż mniej ulubione potrawy 😋 Tak więc u mnie na blogu drożdżowych wypieków sporo, bo kocham i robić i jeść 💓
Dziś zapraszam na mięciutkie rogaliki z prażonymi jabłkami w środku (domowe ze słoika). Puszyste, delikatne, nie mocno słodkie, podkręcone cytrynowym lukrem wyszły przepysznie! 
Do środka możecie oczywiście dodać co dusza zapragnie: powidła, marmoladę, budyń, nutellę - zawsze wyjdzie pysznie! 



Składniki: (na 12 szt)
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania rogali)
  • 80 g cukru
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • szczypta soli
  • dowolne nadzienie (powidła, jabłka, budyń)

Wykonanie:


Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jaja i żółtko ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, skórkę z cytryny i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić, aby uzyskać lśniące ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego po prostu kaloryfer (jeśli jest ciepły) lub minimalnie nagrzany piekarnik. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły placek. Podzielić go na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać u podstawy łyżeczkę jabłek/powideł śliwkowych/budyniu i zwijać formując rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego rogalika posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w temp 180 st ok 25 minut (do uzyskania złotego koloru).
Lekko wystudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem.