poniedziałek, 24 kwietnia 2023

DROŻDŻOWE MINI CHAŁKI

Zamiast jednej dużej chałki, tym tazem upiekłam 9 małych, mini chałek. Pyszne, mięciutkie, delikatne ... nie sposób było się od nich oderwać 😍




Składniki: (na 9 szt)
  • 18 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 1/3 szkl szklanki cukru + 1 łyżeczka do rozczynu 
  • 1/2 op. cukru waniliowego (o wadze 16 g)
  • szczypta soli
  • 3  szkl mąki pszennej + 2 łyżeczki do rozczynu
  • 1 całe jajko + 1 do posmarowania chałki
  • 70 g roztopionego, ciepłego masła
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 
Kruszonka z tego przepisu


Wykonanie:


Do miseczki rozkruszamy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Roztrzepujemy i  zostawiamy w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną rosnąć.
Kiedy będą gotowe, dodajemy je do przesianej mąki. A potem w kolejności dorzucamy cukier , cukier waniliowy, sól, roztopione ciepłe masło, jajko i skórkę otartą z cytryny.
Wyrabiamy porządnie, można ręcznie, ale wygodniej w mikserze hakiem - około 5-8 minut na średnich obrotach.  Wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję.
Następnie  przekładamy ciasto do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto zacznie wyrastać ( około 1 godzinę). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski, podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy chwilę. Nastepnie dzielimy je na 9 części. Z każdej części formujemy 3 wałeczki, które zaplatamy jak warkocz. Końce warkocza podwijamy pod spód chałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką i odstawiamy jeszcze na ok 20-30 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok 35 minut.