wtorek, 14 marca 2023

ZUPA RYŻOWA NA ROSOLE CZYLI TZW. RYŻANKA

Uwielbiam taki lekki bulion z ryżem. Ugotowany na częściach kurczaka i sporej ilości warzyw jest kwintesencją smaku mimo, że nie wymaga od nas tak długiego gotowania jak tradycyjny, domowy rosół 😉


 Składniki:

  • 5 skrzydełek
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 korpus kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kawałek pora
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • ok 100 g ryżu

Wykonanie:


Do garnka wlewamy około 3-4 litry wody. Dodajemy umyte porcje mięsa wraz z korpusem, liść laurowy i ziele angielskie. Solimy. Gotujemy około 40 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy na talerz, a do bulionu dodajemy pokrojone (lub starte na oczkach tarki) warzywa. Gotujemy 10 minut i wsypyjemy przepłukany starannie na sicie ryż. Całość gotujemy do miękkości ryżu i warzyw. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką. Obrane z kości mięso kroimy na kawałki i dodajemy do ugotowanej zupy.