środa, 25 stycznia 2023

PIECZARKOWA Z PULETAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY I KUSKUSEM PERŁOWYM

 Taka zwykła zupa pieczarkowa nie jest moją ulubioną. Postanowiłam więc podkręcić jej smak i trochę odczarować nudną klasykę 😉 Wzbogaciłam ją o małe pulpety zrobione z białej, domowej kiełbasy i moją ulubioną kaszę kuskus perłowy. Wyszła gęsta i pożywna 😍 Z mnóstwem aromatu i smaku. 
Pychota! 



Składniki:
  • 400 g pieczarek 
  • 2  marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • masło klarowane/olej
  • śmietana 18%
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki do posypania
  • 100 g kuskusu perłowego
  • 3 szt białej, surowej kiełbasy (ilość kiełbasy zależy od tego, ile pulpetów chcemy uzyskać)

Wykonanie:


Kiełbasę wyciskamy z osłonki. Robimy z niej małe pulpeciki, które wrzucamy na osolony wrzątek. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu około 20 25 minut. W tym czasie rozgrzewamy na patelni masło klarowane. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy chwilę i dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażamy całość około 5 minut. Następnie zawartość patelni przekładamy do garnka z pulpetami i warzywami. Wsypujemy przepłukaną wcześniej kaszę i gotujemy do jej miękkości. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem, dodajemy łyżkę śmietany 18% i posypujemy posiekaną natką.