sobota, 7 stycznia 2023

OPONKI SEROWE Z CUKREM




Składniki:


500 g zmielonego białego sera
500 g mąki
3 łyżki ukwaszonej śmietany 18%
50 g cukru
4 żółtka
3 łyżeczki spirytusu (jeśli nie mamy, pomijamy)
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

olej lub smalec do smażenia
cukier do obtoczenia oponek 

  • Wykonanie: 
  • Do zmielonego twarogu dodajemy śmietanę i cukier. Mieszamy do momentu połączenia 
  • się składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy całość łyżką lub ręką. 
  • Wykładamy ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm. 
  • Wycinamy kółka o średnicy ok. 6 cm, a następnie mniejszą foremką wycinamy w środku 
  • mniejsze kółeczka. 
  • Smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku 
  • papierowym z nadmiaru oleju.
  • Ciepłe obtaczamy w cukrze lub oprószamy cukrem pudrem - jak wolimy.