środa, 13 grudnia 2023

KRUCHE CIASTECZKA Z MAKIEM

Jeśli lubicie kruche maślane ciastka, i lubicie mak - ten przepis jest dla Was 😍 Pyszne połączenie maślanego, kruchutkiego ciasta i aromatycznej masy makowej to strzał w 10! Do ciastek wykorzystałam gotową masę makową, ale jeśli zostanie Wam trochę takiej pysznej, domowej masy np. od makowca będzie jeszcze smaczniej 😎 
Ciasteczka spokojnie wytrzymują 4-5 dni bez utraty swoich walorów smakowych.



Składniki (na ok. 40 szt):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo - masa makowa 

Ja wykorzystałam ok. 1/2 puszki gotowej masy makowej. Dodałam do niej tylko trochę rodzynek i aromat migdałowy. 

Wykonanie: 


Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać przy użyciu haka miksera lub zagnieść ręcznie. Uformować z ciasta kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 h. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem i trzymałam w lodówce przez całą noc. Następnie, po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście wykładamy warstwę masy makowej. Zwijamy ściśle formując roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu odwijamy folię, a makową roladę kroimy na plasterki około 0.5 cm każdy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. na około 18-20 minut. Ciasteczka powinny zostać raczej jasne, a nie mocno przyrumienione.






poniedziałek, 11 grudnia 2023

WARSTWOWA SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ

Prosta i bardzo smaczna warstwowa sałatka. 
Wędzona ryba nadaje jej specyficznego smaku. Ja wykorzystałam wędzonego dorsza, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj wędzona makrela, albo każda inna wędzona ryba. Sałatka robi się "praktycznie sama", nie wymaga ani dużo czasu, ani dużo pracy. 
Myślę, że może ona być fajną alternatywą dla popularnych już sałatek z szynką czy kurczakiem. 
Polecam gorąco! 😍



Składniki:
  • 150 g obranej i rozdrobnionej wędzonej ryby (u mnie dorsz)
  • mała (200g) puszka kukurydzy
  • 1/2 woreczka ugotowanego ryżu (u mnie brązowy)
  • 4 pokrojone w paseczki ogórki konserwowe
  • 2 ugotowane, starte na oczkach jajka
  • majonez (ilość wg uznania)
  • pieprz, (sól pominęłam, bo ryba była mocno słona)
  • szczypiorek lub koperek

Wykonanie: 


W salaterce układamy warstwowo:
połowę wędzonej ryby
cienką warstwę majonezu
ryż
kukurydzę
resztę wędzonej ryby
ogórki konserwowe
cienką warstwę majonezu
starte jajka.
Oczywiście kolejność warstw jest tutaj dowolna, jak również ilość majonezu.
Całość pieprzymy, posypujemy szczypiorkiem. Chłodzimy w lodówce ok 1h.








czwartek, 7 grudnia 2023

PIEROŻKI Z CIASTA PARZONEGO Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Pewnie niektórym wyda się to dziwne, ale klasyczne pierogi nie są u mnie daniem wigilijnym. Robię je od czasu do czasu na obiad i jakoś nie brakuje mi ich na wigilijnym stole. Za to od kilku już lat mają one zastępstwo pod postacią panierowanych i smażonych pierożków z ciasta parzonego tzw. sofficini (oryginalny przepis na pierogi pochodzi z Włoch). Uwielbiam je, i robię cały rok z różnymi farszami, bo wg mnie pasuje do nich wszystko. Tym razem moje pierożki nafaszerowałam kiszoną kapustą z pieczarkami, a robiąc świąteczną ich wersję wykorzystam do środka kapustę z suszonymi grzybami. Takie pierożki + kubek czerwonego barszczu to dla mnie zestawienie idealne 💪😍
Pierożki można przygotować wcześniej i zamrozić, po czym odgrzać w piekarniku - będą idealne! 



Składniki na ciasto: (na 23 szt)
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki
  • łyżka masła
  • szczypta soli
Do panierowania:
  •  jajka
  • bułka tarta
  • szczypta soli
Na farsz:

Ugotowana kapusta kiszona (wcześniej drobno pokrojona) z liściem laurowym i zielem ang.
1 cebula podsmażona na oleju wraz z  ok. 250 g drobno pokrojonych pieczarek
pieprz, sól, szczypta suszonego czosnku
Wszystko wymieszać. Wystudzić. 

Wykonanie:


W garnuszku zagotować mleko z masłem, dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować cienko podsypując odrobiną mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z kubka. Do środka nakładać łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Jeśli nie liczymy kalorii, możemy panierować 2x, panierka lepiej się wtedy trzyma. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.






środa, 6 grudnia 2023

JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM. NA CIEPŁO

No luuubię 😍 I to bardzo. To dla mnie taki powrót do czasów PRL-u i stołówkowego jedzenia. Niestety jestem w swojej miłości do tego dania osamotniona, bo Mąż nie ruszy 😅. Jednak wcale mi to nie przeszkadza, i raz na kilka miesięcy serwuję sobie jajka w sosie chrzanowym, obowiązkowo z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki. 



Składniki na sos chrzanowy:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ok. 300 ml mleka (ilość zależy od tego, jaką konsystencję sosu chcemy uzyskać)
  • 1 czubata łyżka startego chrzanu lub chrzan ze słoika (ilość dopasowana do naszego smaku)
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

Ugotowane jajka.

Wykonanie:


Masło roztapiamy. Na rozgrzanym, podsmażamy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula jest już gotowa dodajemy mąkę. Zestawiamy garnuszek/patelnię z palnika i energicznie mieszając łączymy mąkę z tłuszczem. Następnie wstawiamy garnuszek ponownie na kuchenkę i dodajemy mleko. Mieszamy całość do zagotowania się. Dodajemy chrzan, sól, pieprz - do smaku. Gotowym sosem polewamy jajka. Konsystencja sosu zależy od naszych upodobań. Ja lubię gęsty sos, ale jeśli wolicie bardziej rzadki, dolewamy do niego odrobinę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. 




piątek, 1 grudnia 2023

PYSZNY, WILGOTNY PIERNIK. NA MAŚLANCE

Na ten bardzo fajny przepis trafiłam na blogu I LOVE BAKE (notabene skarbnica przepysznych przepisów na ciasta). Szukałam pomysłu na wykorzystanie zalegającej w lodówce maślanki, i proszę 😎 przepis dosłownie wpadł mi w ręce. Jak większość pierników (oprócz staropolskiego) ciasto robi się migusiem. Po upieczeniu przełożyłam je powidłami śliwkowymi, ale oczywiście nie jest to koniecznie. Piernik jest pysznie aromatyczny i mega wilgotny. Długo zachowuje swoją świeżość, możemy więc spokojnie upiec g0    3-4 dni przed świętami.



Składniki:

  • 2 szklanki maślanki o temp. pokojowej
  • 1 jajko o temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych (u mnie dżem wiśniowy, bo akurat taki miałam)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Wykonanie:


Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Maślankę, jajko, olej, dżem, cukier oraz szczyptę soli dodajemy do miseczki i mieszamy trzepaczką. Następnie przesiewamy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i sodę. Mieszamy trzepaczką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.

Polewa:
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej, jeśli taką wolimy)
Śmietankę podgrzewamy. Dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i powstania polewy. Gorącą polewamy wystudzone ciasto.