środa, 2 sierpnia 2023

MIĘCIUTKIE MIELONE Z KASZĄ JAGLANĄ

Kotlety mielone z kaszą jaglaną to fajny sposób na urozmaicenie klasycznych mielonych. 
Będę wracała nieraz do tego przepisu, bo kotlety wyszły pyszne! Miękkie, soczyste i aromatyczne.
Robiłam z dość dużej porcji mięsa, bo jak już robię, to z rozmachem - od razu na 2 dni, a czasem jeszcze zamrażam, więc ilość składników dopasujcie do swoich potrzeb 😊😊 
Moje mielone podałam z sosem własnym, doprawionym sproszkowaną papryką i odrobiną koncentratu pomidorowego. 



Składniki:
  • 700 g mielonego mięsa (u mnie karkówka)
  • 1 szklanka  ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz
  • olej
  • 1 czubata łyżka bułki tartej do środka mielonych
  • majeranek
  • słodka papryka
  • bułka tarta lub mąka do obtoczenia
 Wykonanie:


Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, całe jajka, sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę, łyżkę bułki tartej, pokrojoną i podsmażoną cebulę oraz zimną wodę. Wyrabiamy porządnie, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Mięso będzie dobrze wyrobione, gdy nie będzie się lepiło do ręki. Następnie formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je w bułce tartej lub mące (jak wolimy). Mielone kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem (wystarczy kilka łyżek). Smażymy z obu stron do zrumienienia, na niewielkim ogniu, aby kotlety przepiekły się w środku. Gotowe przekładamy na talerz, a na patelni po ich smażeniu przygotowujemy sos z :
1 cebuli
2 ząbków czosnku
2 liści laurowych
1 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Wszystkie te składniki podsmażamy na oleju (pozostał nam po smażeniu mielonych), a następnie podlewamy bulionem (jeśli nie mamy to wodą). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chwilę gotujemy. Na koniec zaciągamy sos płaską łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie i dodajemy odrobinę śmietany 18%. Przekładamy usmażone mielone do gorącego sosu, całość posypujemy koperkiem. 




1 komentarz: