poniedziałek, 24 kwietnia 2023

DROŻDŻOWE MINI CHAŁKI

Zamiast jednej dużej chałki, tym tazem upiekłam 9 małych, mini chałek. Pyszne, mięciutkie, delikatne ... nie sposób było się od nich oderwać 😍




Składniki: (na 9 szt)
  • 18 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 1/3 szkl szklanki cukru + 1 łyżeczka do rozczynu 
  • 1/2 op. cukru waniliowego (o wadze 16 g)
  • szczypta soli
  • 3  szkl mąki pszennej + 2 łyżeczki do rozczynu
  • 1 całe jajko + 1 do posmarowania chałki
  • 70 g roztopionego, ciepłego masła
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 
Kruszonka z tego przepisu


Wykonanie:


Do miseczki rozkruszamy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Roztrzepujemy i  zostawiamy w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną rosnąć.
Kiedy będą gotowe, dodajemy je do przesianej mąki. A potem w kolejności dorzucamy cukier , cukier waniliowy, sól, roztopione ciepłe masło, jajko i skórkę otartą z cytryny.
Wyrabiamy porządnie, można ręcznie, ale wygodniej w mikserze hakiem - około 5-8 minut na średnich obrotach.  Wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję.
Następnie  przekładamy ciasto do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto zacznie wyrastać ( około 1 godzinę). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski, podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy chwilę. Nastepnie dzielimy je na 9 części. Z każdej części formujemy 3 wałeczki, które zaplatamy jak warkocz. Końce warkocza podwijamy pod spód chałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką i odstawiamy jeszcze na ok 20-30 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok 35 minut.








poniedziałek, 17 kwietnia 2023

KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ/BIAŁEJ KAPUSTY. Z POMIDORAMI

Parzycha, parzybroda, zupa bieda, kapuśniak ... określeń tyle ile w Polsce regionów 😊 Ale ile określeń, tyle pewnie sposobów gotowania tej pysznej zupy. Bo można gotowac ją dosłownie na wszystkim, co mamy pod ręką. Ja bardzo lubię gotowaną na skrzydle z indyka, albo na wędzonych kościach, albo na porcji rosołowej z dodatkiem kilku skrzydełek (które jako miłośniczka mięsa z kością, po ogotowaniu, namiętnie obgryzam  😂). Możemy uświetnić ją przesmażonym boczkiem, albo dobrą wiejską kiełbasą, albo pominąć mięsną wkładkę i ugotować wersję typowo warzywną. Nie dajmy nigdy sobie wmówić, że ... ta zupa musi być gotowana na drobiu, a ta ... na żeberkach, a jeszcze inna na wołowinie.  Mnie osobiście denerwuje takie "narzucanie"  mi w kuchni przez inne osoby, ich sposobów gotowania bądź doprawiania potraw. Dlatego każdy mój przepis jest dla Was tylko propozycją 😃 i nie trzeba ściśle trzymać się składników czy proporcji 😉 




Składniki:
  • 1 porcja rosołowa
  • 2 udka
  • 3 skrzydełka
  • 1 kość schabowa wędzona
  • 1/2 główki białej kapusty/ włoskiej kapusty/ młodej kapusty/stożkowej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część 1 pora
  • 3 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
  • ewentualnie kminek (ja pomijam)
  • posiekany koperek
  • opcjonalnie: 400g pomidorów w sosie własnym, zblendowanych
  • opcjonalnie: wiejska kiełbasa

Wykonanie:


Z porcji rosołowych, udek, skrzydełek i kości schabowej gotujemy wywar. Dodajemy do niego ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli oraz pokrojone w kostkę lub starte na oczkach warzywa: marchewke, seler, pietruszkę i por. Po 15 minutach dodajemy kolejne warzywa: pokrojoną kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy zblendowane pomidory oraz sól, pieprz, paprykę i  zieleninę. 





środa, 12 kwietnia 2023

PSZENNO - ŻYTNIE BUŁKI CEBULOWE

Mięciutkie w środku, chrupiące na zewnątrz ... cóż chcieć więcej?  Moje bułki wzbogaciłam prażoną cebulkę, bo z cebulką lubimy bułki najbardziej.
Przepis jest bardzo prosty. Bułki zawsze wychodzą, czasem odrobinę popękają, ale zawsze są tak samo smaczne 😉
Jeśli użyjemy tylko mąki pszennej, bułki będą bardziej puchate, niż moje na zdjęciu, z domieszką mąki żytniej. 



Składniki: na 9 niedużych bułek

  • 3 szklanki mąki (u mnie 2.5 szkl pszennej i 0.5 szkl mąki żytniej, ale może być tylko pszenna)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka oleju

dodatkowo do posmarowania:
  • 1 małe jajko roztrzepane z odrobiną mleka

Wykonanie:

W ciepłej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i łyżeczki mąki rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie do przesianej mąki, dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz  olej i wyrabiamy mikserem do momentu połączenia się składników i otrzymania gładkiego ciasta (około 8-10 minut). Jeśli chcemy otrzymać bułki cebulowe, podczas wyrabiania ciasta dodajemy do niego około 80 g gotowej, suszonej cebulki, albo podsmażoną na maśle na złoty kolor 1 cebulę. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 1 h, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i dzielimy na 9 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Odkładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, i odstawiamy na kolejne 40 minut. 



Po tym czasie każdą bułkę dowolnie nacinamy i smarujemy przy pomocy pędzelka roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st na około 30 minut.