wtorek, 20 grudnia 2022

PIEROŻKI Z CIASTA PARZONEGO Z PIECZARKAMI

Powiem krótko: uwielbiam je! 😍😍😍 Na ciepło, na zimno, na świeżo i  drugi dzień ... Często robię, bo są bardzo smaczne i proste do zrobienia. Dowolnie można modyfikować farsz jak i wielkość pierożków. Czasami robię duże, wycinając je kubkiem, a czasami małe na jeden kęs wycinając je np literatką. Od kilku lat robię takie pierożki na Wigilię zamiast tradycyjnych pasztecików. Polecam gorąco! 



Składniki na ciasto:
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl mąki
  • łyżka masła
  • szczypta soli
Do panierowania:
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • szczypta soli
Farsz:
  • ok 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki startego sera
  • olej do podsmażenia pieczarek
  • sól
  • pieprz
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Całość smażymy chwilę, tak dosłownie 5-8 minut. Farsz studzimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy do niego starty ser. Mieszamy całość. 


Wykonanie:

W garnuszku zagotować mleko z masłem, dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić do smaku. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować podsypując  mąką. Wycinać kółka. Na każde nałożyć  łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej.



 Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.