wtorek, 13 grudnia 2022

CIASTO PIJANA ŚLIWKA

 Proste i bardzo smaczne ciacho, które dotychczas kilka razy jadłam, ale jakoś tak się złożyło, że nigdy nie robiłam 😎  Cudownie współgra w nim krem budyniowy, polewa z czekolady, i śliwki z nutą alkoholu. Kiedy zobaczyłam piękne, wędzone śliwki w sklepie, od razu pomyślałam, żeby w końcu wypróbować ten stary przepis. Ciasto jest proste i robi się je naprawdę szybko. Ja upiekłam jednego wieczoru biszkopt i namoczyłam w alkoholu śliwki, a następnego dnia zrobiłam krem budyniowy i złożyłam ciasto. Najlepiej jeśli ciasto poleży kilka godzin w chłodnym miejscu (lub w lodówce) i nabierze mocy 😍😍😍 Aby upiec ciasto zerknęłam na przepis Ewy z bloga "Z cukrem pudrem", gdzie oprócz dokładnego przepisu na "pijaną śliwkę" znajdziecie dziesiątki cudownych przepisów na smakowite ciasta i dania. Bardzo często wpadam do Ewy, aby pogrzebać w jej przepisach 😉. Polecam Jej bloga (tak przy okazji). Przepis podaję z moimi małymi modyfikacjami. 



Składniki: (u mnie blaszka 36 cm x 24 cm)

Na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej (1/3 szklanki)
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przesiane przez sitko kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut. Z tej porcji wychodzi cienki biszkopt, ale w zupełności jego wysokość starcza  do tego ciasta. 

Na krem budyniowy:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 600 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • ½ szklanka cukru 
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
2 budynie ugotować w 600 ml mleka i z 1/2 szkl cukru. Wystudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Do gotowej masy dodać połowę śliwek wcześniej namoczonych w alkoholu, aromat i wymieszać delikatnie.

Na polewę:
  • 100 g masła
  • 200 g czekolady gorzkiej
W rondelku roztopić masło, dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Roztopioną czekoladę lekko ostudzić. Dodać do niej resztę drugą połowę nasączonych śliwek. 

Dodatkowo:
  • ok 400 g śliwek wędzonych lub suszonych bez pestki
  • 200 ml wódki 40%
Śliwki zalewamy alkoholem na kilka godzin. Po tym czasie odciskamy z alkoholu. Jeśli są duże kroimy je na mniejsze kawałki (będzie nam się wygodniej jadło ciasto), a resztę alkoholu zostawiamy do nasączenia biszkoptu. 

Złożenie ciasta:


Wystudzony biszkopt ponczujemy resztą alkoholu, który pozostał od moczenia śliwek. Na biszkopt wykładamy krem budyniowy wymieszany ze śliwkami. Na górę kremu wylewamy czekoladową polewę ze śliwkami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.