czwartek, 8 grudnia 2022

PIKANTNA FASOLOWA Z POMIDOROWĄ PASSATĄ

 Pyszna, rozgrzewająca, bardzo aromatyczna zupa fasolowa. Tym razem dodałam do niej pomidorową passatę, aby nie było tak zwyczajnie i monotonnie 😉 Oczywiście jak wszystkie moje zupy, i ta jest bardzo gęsta. Po jednym talerzu takiej sytej, gęstej zupy nikt już nie ma ochoty na drugie danie 😋


Składniki:

  • ok 250 - 300 g białej fasoli
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część 1 pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 250 g wędzonych żeberek
  • kawałek wędzonego boczku
  •  liście laurowe
  •  ziele angielskie
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • pieprz
  • ostra sproszkowana papryka

Wykonanie:


Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się moczyła, przekładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę na małym ogniu. Po ok. 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach) warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę i pora. Solimy. Gotujemy ok 10-15 min i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę wodą, aby nie była zbyt gęsta. Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy mięso do zupy. Wlewamy passatę. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Pokrojoną cebulę i czosnek wraz z boczkiem  podsmażamy na małej ilości smalcu na patelni i przekładamy do zupy. Smacznego!