piątek, 18 listopada 2022

WILGOTNE BABECZKI Z MASĄ MAKOWĄ

Kolejna odsłona moich ulubionych muffinek. Tym razem do środka włożyłam odrobinę gotowej masy makowej. Babeczki wyszły pysznie wilgotne i aromatyczne. 




Składniki: (na 18 szt)

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
  • ok 200 g gotowej masy makowej z puszki lub domowej, do której dodałam odrobinę aromatu migdałowego
Kruszonkaz tego przepisu

Wykonanie:


W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), a w drugiej wszystkie mokre (olej, mleko i jaja). Następnie mieszamy zawartość obu misek łyżką. Dodajemy skórkę cytrynową lub aromat. Otrzymane ciasto nakładamy do wysokości 1/2 papilotki. Na nie nakładamy po łyżeczce masy makowej i ponownie łyżkę ciasta. Na wierzch każdej babeczki sypiemy trochę kruszonki. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 25 minut.