Pyszne, soczyste sznycle z filetu indyka gościły u nas ostatnio na stole. Chrupiąca panierka z odrobiną startego parmezanu + smażenia na klarowanym maśle, przez co sznycle są bardzo aromatyczne, są sukcesem prostego, pysznego dania.
Składniki:
- 4 kotlety z filetu indyka
- sól
- pieprz ziołowy
- 3 jajka
- bułka tarta
- 2 łyżki startego parmezanu
- klarowane masło
Wykonanie:
Sznycle rozbijamy (ale niezbyt cienko) najlepiej przez folię, aby nie rozerwać mięsa. Solimy, pieprzymy. W miseczce rozbijamy jajka. Ja ich już ich nie solę, ponieważ osolone są sznycle, i dość słony jest parmezan dodany do panierki. W rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej wymieszanej z parmezanem obtaczamy każdego sznycelka. Smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor.