poniedziałek, 26 września 2022

JAJECZNE PALUCHY Z PAPRYKĄ

 A u mnie kolejna odmiana znanych chyba przez wszystkich jajecznych kotletów. Przepisów na nie jest już na blogu sporo 😀 Są kotlety jajeczne z tuńczykiemkotlety jajeczne z cukiniąklopsy jajeczno-warzywne czy kotleciki jajeczne z pieczarkami . Tak więc jest w czym wybierać. Bo kotleciki z jajek to bardzo tani, szybki, i prosty sposób na bardzo smaczny obiad. Wystarczy podać je w ziemniakami i jakąś smaczną surówką. Zresztą smakują tak samo pysznie na ciepło, jak i na zimno. 


Składniki: (na 10 paluchów)

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka (surowe)
  • 1 mała czerwona papryka 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • koperek
  • olej

Wykonanie:


Ugotowane na twardo i przestudzone jajka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy chwilę na łyżce oleju, studzimy. W misce mieszamy starte jajka, podsmażoną cebulę z papryką,  posiekany koperek oraz przyprawy: sól, pieprz, sproszkowane papryki -  do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy podłużne, nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.